Top 10 tips voor fotoboekontwerp - Artikelpost

Top 10 tips voor fotoboekontwerp

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1456 | Aantal woorden: 1218 | Datum: | 0 commentaar

Digitale fotografie is een populaire hobby die door veel mensen beoefend wordt. Een fotoboek is tegenwoordig een geliefd medium om familiemomenten te delen. Om u als beginnende fotograaf te helpen bij het samenstellen van zo’n fotoboek vol gedenkwaardige kiekjes geven wij u hier een paar tips waar u uw voordeel mee kunt doen.  

Tip 1: Foto’s


Wilt u oude foto’s gebruiken of nieuwe maken? Voor foto’s die op papier worden afgedrukt is een hogere resolutie nodig dan voor digitale media. Opnames met lagere resolutie produceren afdrukken met gekartelde randjes.

Tip 2: Thema’s


Welk thema gebruikt u als achtergrond? Is het thema van het fotoboek een familiebijeenkomst, een verjaardag of een nieuwe baby? Elk onderwerp vereist een eigen thema, dus werk een paar ideeën voor thema’s uit. Door van tevoren een plan te maken verloopt het ontwerpproces soepeler. 

Tip 3: Bijschriften en tekst


Komt er tekst in het fotoboek te staan? Maak een plan voor de tekst en de bijschriften bij elke foto. Hier en daar tekst opnemen maakt het fotoboek nog interessanter.


Tip 4: Bestandsbeheer


Maak, als alle elementen verzameld zijn, een speciale archiefmap voor de inhoud van het boek en geef de map een duidelijke naam. Vergeet niet om alle bestanden een logische, gemakkelijk te onthouden naam te geven. Door alle bestanden en mappen netjes te ordenen is het boek veel gemakkelijker samen te stellen.


Tip 5: Software


Voor het ontwerpen van een fotoboek bestaat allerlei software, variërend van professionele programma’s die volledige creatieve controle bieden, tot online services waarmee u uw fotoboek in een paar eenvoudige stappen kunt samenstellen. Of u voor het samenstellen van uw fotoboek specifieke kennis nodig heeft is afhankelijk van de software die u voor het project kiest. Veel online services bieden eenvoudige technieken op basis van “slepen en neerzetten”.

Tip 6: Lay-out maken


Of u nu een professioneel opmaakprogramma gebruikt of de opmaakmogelijkheden van een online service, het is essentieel dat de foto’s de juiste resolutie en kleur hebben en dat de lay-out goed is verzorgd. Zorg dat voor het project de kleurinstelling CMYK wordt gebruikt voor af te drukken documenten. Bepaal de grootte, stel de marges in en markeer de randen zo nodig met hulplijnen. Het hele project wordt beter gestroomlijnd door basispagina’s te maken met foto- en tekstvakken. Als variatie belangrijk is, ontwerp dan een tweede basispagina met een aanvullende lay-out.

Tip 7: Pagina-elementen plaatsen


Pagina-elementen worden in alle programma’s op ongeveer dezelfde manier geplaatst.  Blader bestanden door om de juiste foto’s te vinden en plaats ze in de bijbehorende vakjes.  Typ tekst en bijschriften direct op de lay-out of importeer de tekstbestanden uit een ander programma.

Tip 8: Afdrukvoorbeeld bekijken en afdrukken voorbereiden


Bekijk vooraf de resultaten van de opmaak om te controleren of er geen lege pagina’s zijn en of alles is orde is. Bestanden worden geüpload in JPEG-formaat met hoge resolutie.  Professionele programma’s exporteren alle pagina’s tegelijk als JPEG-bestanden. In sommige programma’s moeten de pagina’s echter afzonderlijk worden geëxporteerd. 

Tip 9: Het boek uploaden


Afhankelijk van de drukker is een afzonderlijk upload- of FTP-programma nodig om de bestanden te uploaden. Veel online services bieden een ‘slepen en neerzetten’-optie om het uploaden te vergemakkelijken. Het uploaden van de bestanden is de laatste stap voordat het boek wordt gedrukt.

Tip 10: Bestel een drukproef


Door een kleurenproef te bestellen voorkomt u verrassingen in de definitieve kleurenafdruk.  Veel drukkers bieden deze mogelijkheid. Neem contact op met uw drukker om te vragen of u vooraf een drukproef kunt krijgen.

Over de Auteur

Wilt u ook een mooi fotoboek laten maken? Neem eens een kijkje bij Vistaprint!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Dayshake Explosion Box - Inclusief Videohandleiding - Explosie Foto Doos - Mystery Box - Foto Box
Dayshake Explosion Box - Inclusief Videohandleiding - Explosie Foto Doos - Mystery Box - Foto Box

€ 13,95
Toon product

Erwin Olaf
Erwin Olaf

€ 42,49
Toon product

I am
I am

€ 69,50
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[383 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[179 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo