3 zaken om op te letten bij het maken van een folder
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: IlseTenb | Via Artikel Post
Gezien: 1382 |
Aantal woorden: 491 |
Datum: Mon, 23 May 2011 |
0 commentaar
Bij het opstarten van een nieuw bedrijf of binnen een bestaand bedrijf is het tegenwoordig door de kennis van ontwerpsoftware eenvoudig om op ontwerp kosten te besparen. Wat blijkt is dat het nog niet zo eenvoudig is om dit correct aan te leveren bij een drukker. Een folder is een veel gebruikt promotiemiddel. Maar is ook een van de lastigste promotiemiddelen om goed op te maken.
1. Bepaal een formaat en vouw
Een folder is met allerlei vouwen en papierformaten te drukken. Moet het een gevouwen a4 folder worden? Of een drieluik met zigzag vouw? Denk daarom goed na voor het ontwerpen over wat voor soort folder het moet worden. De beste tip is om naar bestaande folders te kijken of zelf een voorbeeld vouwen met blanco papier en dit op te meten.
2. Zorg voor voldoende afloop en marges
Wanneer er een formaat en soort vouw is gekozen begint het opmaken van de folder. Belangrijk bij folders bedrukken is om met marges en afloop te werken voor een mooi eindresultaat.
De marges zorgen dat er geen tekst of belangrijk beeld wegvalt en mits dit goed gebeurt alles centraal staat. Bij de marges van folders dient er rekening gehouden te worden met de vouw. In alle gevallen is minimaal 5 mm marge van de (vouw)randen aan te raden.
Afloop is een stuk extra beeld, wat aanwezig moet zijn als beeld doorloopt tot aan de randen. Afloop dient altijd 3 mm aan alle kanten te zijn om zo niet met snijwerk in problemen te komen.
Op dit voorbeeldplaatje is een A3 gevouwen naar A4, met in het roze de afloop aangegeven en het formaat (426 mm x 303 mm). In het zwart het werkelijke formaat (420 x 297 mm) en de blauwe lijnen zijn de marges (5 mm van alle randen, ook de vouw).
3. Kijk goed naar grootte lettertype
Een veel gemaakte fout is een te groot of te klein lettertype. Wat er op een beeldscherm goed uitziet kan met print/drukwerk onleesbaar of te groot zijn. Een lettergrootte tussen 9 en 12 pt is over het algemeen goed leesbaar voor platte tekst.
De belangrijkste tip blijft: print het uit of vraag een proef. Met een voorbeeld werkelijk in handen vallen fouten beter op.
Over de Auteur
Ilse heeft veel kennis van drukwerk en kent de problemen bij het ontwerpen voor drukwerk. Door deze kennis wilt Ilse graag anderen verder helpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen