FB pix Branchmarking - Artikelpost

Branchmarking

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1081 | Aantal woorden: 491 | Datum: | 0 commentaar

In vrijwel alle sectoren zitten grote bedrijven continu met elkaar te benchmarken. Dit leidt veelal tot kuddegedrag en plannen waarop ze elkaar proberen te imiteren en te verbeteren. Een simpel voorbeeld is de SNS die een gepersonaliseerde pinpas aanbied en de ING dit vervolgens overneemt. Als we simpel naar de bankenindustrie in Nederland zouden kijken zullen we niet snel tot een groot iets komen wat een bank nu echt onderscheid.

Waarom onderscheiden?
Onderscheiden is zeker niet altijd nodig. Sommige bedrijven leven juist op het imiteren van grotere bedrijven. En als je dat als bedrijf wilt doen en een goede boterham verdient, waarom zou je anders willen? Toch zijn juist de grote succesverhalen gebaseerd op bedrijven die het totaal anders deden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de citaat van Seth Godin: "They are outliers. They're on the fringes. Superfast or superslow. Very exclusive or very cheap. Extremely big or extremely small. The reason it’s so hard to follow the leader is this: The leader is the leader precisely because he did something remarkable. And that remarkable thing is now taken — so it’s no longer remarkable when you decide to do it." 

Het nut van onderscheiden
Het nut van onderscheiden is dus om een leider te worden. Hierbij moet je wel rekening houden met in hoeverre je voorop kunt blijven lopen. Japan is bijvoorbeeld groot geworden door alleen maar Europese producten te imiteren, maar is inmiddels zover gegroeid dat ze tegenwoordig op vele vlakken zelfs leidend zijn op technologische innovaties.

Branchmarking
De meest voor de hand liggende methode is om in plaats van te benchmarken te branchmarken. Wanneer je branchmarkt kijk je juist naar interessante concepten buiten de branche en bestudeer je wat ze daar goed doen en wat je kan kopiëren. Waarom immers het wiel opnieuw uitvinden? Op deze wijze kun je simpele en slimme marketingtrucs kopiëren in je eigen industrie, terwijl het wel als nieuw word ervaren in je industrie. Onderscheidend genoeg dus, en met succes verzekerd. Immers als het in de andere branche al bewezen heeft dat het werkt, zal het bij een correcte doorvertaling naar de eigen branche zich ook bewijzen. 

Ga vreemd!
'Ga Vreemd!' luidt daarom de naam van het boek van Rob Adams, een van de grondleggers van branchmarking. Door vreemd te gaan, kijken in andere industrieën, roept hij bedrijven op om buiten bestaande paden en kaders te kijken en te leren. 

 

Over de Auteur

Stijn Driessen is innovatie marketeer bij marketingbureau Six Fingers. Six Fingers helpt aan de hand van branchmarking om bedrijven te onderscheiden in een drukke markt.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Eastpak BENCHMARK SINGLE Etui - Black
Eastpak BENCHMARK SINGLE Etui - Black

€ 11,49
Toon product

Eastpak Benchmark Pen Etui Brize Filter Navy
Eastpak Benchmark Pen Etui Brize Filter Navy

€ 12,01
Toon product

Eastpak BENCHMARK SINGLE Etui - Crafty Wine
Eastpak BENCHMARK SINGLE Etui - Crafty Wine

€ 10,95
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo