Het spanningsveld van een freelance journalist/tekstschrijver - Artikel Post - Artikel Marketing

Het spanningsveld van een freelance journalist/tekstschrijver

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: Webzo
Gezien: 435 | Aantal woorden: 318 | Datum: Sun, 1 Sep 2013 | 0 commentaar

Wie zichzelf als freelance journalist en tekstschrijver aanbiedt, weet dat er een spanningsveld is. Aan de ene kant is er de journalistiek, die van oudsher kernelementen als objectiviteit, neutraliteit en een kritische houding met zich meedraagt. De andere kant is de tekstschrijverij: communicatie dus. Hierbij staan deze zaken – opnieuw van oudsher – minder centraal.

Het voornaamste verschil tussen journalistiek en communicatie is het belang achterhalen en het belang dienen. Journalisten, als waakhond van de democratie, onderzoeken belangen en feiten, om zo te bepalen of iets een nieuwsfeit van maatschappelijke waarde is. Een tekstschrijver daarentegen krijgt vaker de opdracht om een gebeurtenis, feit of primeur te verwoorden – in opdracht van een bedrijf, stichting of organisatie.

Tot voor redelijk kort was hier een duidelijke afbakening in, maar tijden veranderen. Omdat media en de journalistiek steeds vaker op freelancers draaien, is baanzekerheid verminderd. Kortom: een freelance journalist biedt zichzelf steeds vaker als tekstschrijver aan. En dat betekent een belangenverstrengeling; alleen het belang dienen of achterhalen lukt niet meer.

Zoiets wordt door velen verfoeid, terwijl anderen weer het als onmogelijk zien. Ongelijk, stellen sommigen. Zo is er bijvoorbeeld bedrijfsjournalistiek, maar ook meer commerciële tekstschrijverij door een copywriter. De essentie? Niet de titel – ‘de journalist’ – bepaalt de afbakening, maar of de aanpak journalistiek is.

Met dit nuanceverschil wordt het spanningsveld niet langer een belemmering, maar een uitdaging. Mooie dingen kunnen eruit ontstaan, zoals een schitterende reportage in de AH Allerhande of andersom, een belabberd artikel in de Volkskrant. Het spanningsveld is relatief; een freelancer kan voor zichzelf prima bepalen of deze zichzelf als journalist, tekstschrijver of allebei kan aanbieden.

Over de Auteur

freelance journalist en tekstschrijver

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[308 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[112 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[101 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo