Onderzoek naar regelgeving rondom het plaatsen van zadelhoesjes
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Promoboer | Via Artikel Post
Gezien: 1646 |
Aantal woorden: 966 |
Datum: Thu, 28 Jun 2018 |
0 commentaar
Bent u van plan een zadelhoesje campagne te starten? En bent u benieuwd of u met regelgeving te maken krijgt? Als producent van zadelhoesjes onderzochten wij de zadelhoesjes regelgeving in de 5 grootste gemeente van Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De gemeenten beschikken over een online loket waarin de meeste informatie te vinden is over vergunning en regelgeving. Specifieke informatie over zadelhoesjes is niet te vinden. En daarom belden we met de verantwoordelijken van iedere gemeente. Is het toegestaan om zadelhoesjes te plaatsen of heb ik een vergunning nodig? Wie controleert er op de naleving? Het zijn slechts enkele vragen en daarom gingen wij op onderzoek uit. Onze bevindingen leest u in dit artikel.
1. Gemeente Amsterdam
De hoofdstad van Nederland is een populaire locatie voor het verspreiden van zadelhoesjes. Op een relatief klein oppervlakte verplaatsen zich veel mensen. Het realiseren van een groot bereik is hier eerder normaal dan verwonderlijk. Maar is het toegestaan om zadelhoesjes te verspreiden? Ja, dat is toegestaan. U heeft daar wel een vergunning voor nodig. Deze kunt u aanvragen via de website van de verschillende stadsdelen. Alleen voor het toeristisch centrum kunt u geen vergunning aanvragen, omdat daar een algeheel verbod geldt op het plaatsen of uitdelen van zadelhoesjes en andere promotionele artikelen. U moet zich afvragen of uw doelgroep daar actief is.
Volgens de gemeente Amsterdam controleert de handhaving op naleving van de regels. De ervaring van onze klanten, zoals bedrijven en promotiebureaus, leert ons dat er buiten het stadscentrum nauwelijks controle plaatsvindt. Kortom, het verspreiden van zadelhoesjes zonder vergunning levert geen problemen op. Waarschuwingen of boetes zijn bij ons niet bekend. Onze klanten hebben geen ervaring met het verplaatsen van zadelhoesjes in het centrum, maar de kans op een boete zal daar groter zijn omdat er een algeheel verbod geldt op het verspreiden van promotiemateriaal. Geeft u geen gehoor aan deze regel, dan riskeert u een boete van €140.
2. Gemeente Den Haag
Ook Den Haag leent zich goed voor een promotionele campagne met zadelhoesjes. Ten opzichte van Amsterdam is de regelgeving in de gemeente Den Haag een stuk makkelijker. Er zijn namelijk geen regels en er is dan ook geen vergunning nodig. Zelfs niet in het stadscentrum of de winkelstraat. U kunt dus zonder problemen zadelhoesjes uitdelen en plaatsen.
Ter controle belden wij met een medewerkers van de klantenservice en zij bevestigde deze informatie. Of dat in toekomst zo blijft kon zij niet zeggen. Dit is afhankelijk van de overlast. Willen wij nog lang zonder vergunning promotie maken? Dan dien wij de stad netjes te houden. De medewerkers wees ons dan ook op de opruimplicht die van kracht is in de gemeente Den Haag.
3. Gemeente Rotterdam
De stad Rotterdam is een zeer populaire locatie voor een zadelhoesje campagne. De fietsvoorzieningen verbeteren snel en daardoor pakken steeds meer mensen de fiets. Daardoor groeit de potentiele doelgroep. En het mooie is: u kunt in alle stadsdelen zadelhoezen verspreiden zonder daar een vergunning voor nodig te hebben. Er is overigens wel één uitzondering: in de Koopgoot en aangrenzende winkelstraten moet u een vergunning aanvragen. Daar geldt overigens een fietsverbod tijdens openingstijden, dus is het maar de vraag of u daar uw zadelhoesjes aan de man wilt brengen.
We spraken met een medewerker van het loket om te vragen hoe het zit met de handhaving en controle omtrent het plaatsen van zadelhoesjes in het centrum. Deze vertelde ons dat er op papier wel regels zijn, maar dat er in de praktijk geen controle is. Het aantal afgegeven proces verbalen en boetes in 2017 zijn op één hand te tellen. Net als de uitgegeven vergunning. Het ziet er volgens haar niet naar uit dat de regels komende jaren zullen veranderen. “Handhaving heeft andere prioriteiten. Pas wanneer de maatschappij overlast gaat ondervinden zal men actie ondernemen.“
4. Gemeente Utrecht
Gemeente Utrecht, het hart van Nederland, is een populaire locatie voor het verspreiden van zadelhoesjes. In het grootste deel van de stad kunt u zadelhoesjes verspreiden zonder dat u rekening moet houden met regelgeving. Alleen in het stadscentrum geldt er (sinds enkele jaren) een verbod op het verspreiden van reclame materiaal. Wilt u toch in het centrum promotie maken? Dan kunt u een ontheffing aanvragen voor bepaalde gebieden die speciaal ingericht zijn voor het promotiedoeleinden. De ervaring leert echter dat dit in de papieren loopt en het bereik in de praktijk tegenvalt. Wij raden dan ook aan om iets buiten het centrum campagne te voeren. Houdt u zich niet aan de regelgeving, dan riskeert u een boete van €140 voor iedere constatering.
5. Gemeente Eindhoven
De op 4 na grootste gemeente van Nederland is de gemeente Eindhoven. In deze gemeente hoeft u geen rekening met regelgeving te houden. Samplen en flyeren (promoten terwijl u zich verplaatst, bijvoorbeeld in het centrum of van deur tot deur) hoeft niet gemeld te worden. Bij grote publiekstrekkers, zoals op stations en in winkelstraten, kunt u dus alle fietsen van een zadelhoesje voorzien zonder dat daar een ontheffing of vergunning voor nodig is. Houdt u wel rekening met de opruimplicht? Dat is wel zo netjes.
Voor meer informatie over het starten van een zadelhoesje campagne verwijzen wij u graag door naar onze website Promoboer.nl.
Over de Auteur
Jeroen werkt bij Promoboer en schrijft regelmatig blogs over interessante marketinggerelateerde onderwerpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen