De gevolgen van een relatiebreuk - Artikelpost

De gevolgen van een relatiebreuk

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 493 | Aantal woorden: 885 | Datum: | 0 commentaar

Als een relatie wordt beëindigd omdat je partner deze verbreekt dan zal je met een machteloos en leeg gevoel achter blijven. Een intens verdriet zal zich van je meester maken, dit verdriet wordt liefdesverdriet genoemd.

Liefdesverdriet voelt veel heftiger en intenser dan gewoon verdriet. Het liefdesverdriet houdt ook langer aan dan normaal verdriet. Het is vrij normaal dat liefdesverdriet enkele weken tot enkele maanden aanhoudt. In sommige gevallen kunnen er zelfs jaren overheen gaan voordat het liefdesverdriet is verwerkt. Hoe lang liefdesverdriet aanhoudt hangt van de persoon af en van hoe lang de relatie heeft geduurd. Sommige mensen zijn er nu eenmaal wat sneller overheen dan anderen. Als grove stelregel zou je kunnen zeggen dat het liefdesverdriet ongeveer een maand duurt voor ieder jaar wat de relatie duurde.

De pijn welke liefdesverdriet veroorzaakt

Liefdesverdriet doet erg veel pijn. Zo is uit onderzoek zelfs gebleken dat mensen fysieke pijn verkiezen boven liefdesverdriet. Men wordt bijvoorbeeld liever met een hamer op de vingers geslagen dan dat ze de pijn van liefdesverdriet moeten doorstaan.

Liefdesverdriet veroorzaakt vaak hoofdpijn, misselijkheid en pijn op de borst. De symptomen van liefdesverdriet hebben veel overeenkomsten met de symptomen van mensen die in een depressie zitten. Zo zorgt liefdesverdriet er voor dat je je lamlendig voelt en vermoeid raakt. De eetlust kan in zijn geheel verdwijnen en de nachtrust kan ook helemaal ontregeld worden. Het inslapen en doorslapen lukt vaak niet meer. Gevoelens welke men bij liefdesverdriet kan ervaren zijn gevoelens van machteloosheid, boosheid en geïrriteerdheid.

De fasen van liefdesverdriet
Bij liefdesverdriet verwerken gaat men verschillende fasen door, welke we kunnen opdelen in twee belangrijke fasen.

De eerste fase van liefdesverdriet is de protestfase. Tijdens de protestfase heeft men een extreem hoge motivatie om de ex geliefde voor zich terug te winnen en accepteert men het verlies van de geliefde (nog) niet.

De tweede fase van liefdesverdriet is een fase waarin men zich in de situatie berust of wanhopig wordt. In deze fase kan men allerlei gevoelens ervaren, gevoelens van moedeloosheid, hopeloosheid, loomheid en gevoelens als terugtrekking.

Bij sommige mensen kan deze tweede fase overgaan in een echte depressie, zeker bij mensen die daar al gevoelig voor zijn. Vrouwen krijgen tweemaal zo vaak als mannen een depressie in de periode na het verbreken van de relatie.

De verwerking van liefdesverdriet - stap 1 – Neem de tijd
Om liefdesverdriet te overwinnen zal je hier de tijd voor moeten nemen. Het is zaak dat alle emoties kunnen bezinken en het verdriet een plekje krijgt. Door het liefdesverdriet gaat de hormoonhuishouding alle kanten op. Gelukshormonen welke het lichaam aanmaakte bij het hebben van een partner, worden plots niet meer aangemaakt. Door de stress welke liefdesverdriet veroorzaakt zullen hormonen zoals adrenaline en noradrenaline juist in grote hoeveelheden aangemaakt worden. Het lichaam heeft tijd nodig om alle hormonen weer in balans te krijgen.

De verwerking van liefdesverdriet - stap 2 – Acceptatie
Het verwerken van liefdesverdriet heeft veel overeenkomsten met het verwerken van rouw. In beide gevallen is er een gat in je leven ontstaan welke gevuld moet worden. Door het verlies van de geliefde een plekje te geven kan je het afsluiten en je weer op de toekomst gaan richten.

Het gat wat ontstaan is door het verlies van de geliefde kan gevuld worden door het sociale leven nieuwe bloei in te blazen. Dit kan gedaan worden door uit te gaan met vrienden, met familie af te spreken en door bijvoorbeeld lid te worden van een (sport)vereniging.

Je hart kan je luchten bij de mensen met wie je graag praat, maar wees er waakzaam voor daar niet te ver in door te draven. Het is juist goed om ook over andere dingen te praten en weer wat plezier te hebben.

Om acceptatie te kunnen bereiken werkt het vaak beter om geen contact meer te hebben met de ex partner. De emotionele band met de ex partner moet verbroken worden. Door het zien van de ex partner worden emotionele banden juist weer aangesterkt waardoor het verwerken van liefdesverdriet een proces zal zijn wat langer duurt dan nodig is. Bovendien kan het zien van de ex partner ervoor zorgen dat allerlei emoties weer neer de oppervlakte borrelen welke het liefdesverdriet weer zullen aanwakkeren.

In deze fase zal de ex partner emotioneel losgelaten moeten worden, hierdoor is het mogelijk de relatie voor jezelf af te sluiten. Als je de relatie kan afsluiten kan je weer plannen voor de toekomst gaan maken. De ervaring dat je het weer naar je zin kan hebben zonder je ex partner is hierin een belangrijke stap. Richt je daarom op toekomstdoelen zoals het uitbreiden van je vriendenkring, hobby’s en sport.  

Over de Auteur

Robin schrijft met plezier over zaken welke met relatie te maken hebben.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[183 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo