Familiewapen voor mijn familie - Artikelpost

Familiewapen voor mijn familie

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 966 | Aantal woorden: 772 | Datum: | 0 commentaar

De heraldiek kent al enige tijd een zekere opleving. Veel mensen vragen zich of er een familiewapen bestaat van hun familie. Deze vraag kan uitsluitend beantwoorden worden door u zelf. Er zijn diverse manieren om daar achter te komen. Men kan uiteraard beginnen met het uitzoeken via internet, zoals bijvoorbeeld de website familiewapen waar via de achternaam is te zoeken of er een familiewapen bestaat. Ook is te zoeken in diverse (in de meeste gevallen oude) wapenboeken en heraldische boeken, zoals bijvoorbeeld het bekende werk van Rietstap, te vinden op o.a. familiewapen - of in de historische boeken van het Centraal Bureau van de Genealogie (CBG).

Maar slimmer is het om te starten met een eigen genealogisch onderzoek naar uw familie, en tijdens het onderzoek te kijken of er in uw familie een familiewapen is gevoerd. Waarom is dit verstandiger? Omdat een gelijke achternaam niet altijd hoeft te betekenen dat u werkelijk behoort tot het geslacht dat een familiewapen heeft gevoerd. U zult moeten vaststellen dat wanneer u een familiewapen van uw achternaam heeft gevonden, u de vrijheid hebt dit wapen te voeren. Dit mag uitsluitend als u in een rechte lijn familie bent van diegene die het familiewapen initieel heeft vastgesteld.

Doel van een familiewapen

Het familiewapen heeft zijn ontstaan tijdens de Middeleeuwen, waar een ridder ook met gesloten vizier en harnas herkenbaar moest zijn, met name op het slagveld zodat duidelijk is aan welke partij de ridder toebehoorde. Herkenning geschiedde door het schild te versieren met symbolen en kleuren, waarbij eenvoud bijdroeg aan snelle herkenning. De wapenschilden kregen later, naast herkenning van de heer, ook een rol als herkenning van een familie. Na enige tijd werden de familiewapens doorgegeven via overerving; zo bleef een familiewapen binnen een familie bewaard. Naast het wapenschild zijn belangrijke onderdelen van een volledig familiewapen de helm, het helmteken op de helm, de wrong of kroon, schildhouders en het dekkleed aan de achterkant van de helm. Voor de eenvoud van herkenning werd slechts gebruik gemaakt van eenvoudige kleuren en metalen, zijnde goud en zilver. Een van de gebruiken in de heraldiek is om geen kleuren naast kleuren, en geen metalen naast metalen te gebruiken.

Familiewapen gebruiken

In plaats van wat menigeen denkt, is een familiewapen al enige tijd voor iedereen toe te passen . De adel in Nederland wordt geregistreerd en gepubliceerd door de Hoge Raad van Adel. In de vroege Middeleeuwen werd een wapen uitsluitend gebruikt door de adel. Maar later gingen ook burgers en boeren familiewapens voeren. Tegenwoordig staat het iedere burger vrij een familiewapen te voeren, zolang het maar uniek is. Het wapen moet wel voldoen aan de heraldische regels van de heraldiek om echt aangemerkt te worden als familiewapen.

Het familiewapen werd vroeger gebruikt als teken van herkenning en ondertekening. Tegenwoordig is een van de voornaamste toepassingen van een familiewapen de zegelring. De ring wordt nog steeds gebruikt om te laten zien tot welke familie iemand behoort. Vroeger gold deze ring zelfs als praktisch middel om officiele correspondentie mee te verzegelen. Nog steeds wordt in de zegelkunde onderzoek gedaan naar lakzegels en doet men moeite deze te dermineren.

Familiewapen laten opstellen

Heeft u geen familiewapen gevonden uit het verleden? Dan kunt u altijd zelf een familiewapen laten maken. Hiervoor moet eerst eigen onderzoek plaatsvinden, omdat familiewapens altijd gebaseerd worden op familiebanden. Uw eigen stamboomonderzoek kunt u grotendeels via internet doen - begin bij uw familie. Voor de ontwikkeling van een familiewapen, is een goede stamreeks een voorwaarde. U kunt het wapen zelf ontwerpen, maar omdat het dient te voldoen aan allerlei heraldische regels is aan te raden het wapen te laten opstellen door een heraldisch expert. Wanneer het wapen is opgesteld, kunt u het laten registreren bij een van de betreffende instanties, bijvoorbeeld bij het CBG. Registratie van een familiewapen is overigens niet verplicht.

Wij wensen u veel plezier bij het naspeuren van uw familiewapen.

Over de Auteur

Benieuwd of uw familie ook een familiewapen heeft? Vul uw familienaam in op Familiewapen.org, en wij zoeken direct of er van uw naam een familiewapen bekend is.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Compendium van dieren als dragers van cultuur 1 Zoogdieren
Compendium van dieren als dragers van cultuur 1 Zoogdieren

€ 34,95
Toon product

Heraldiek
Heraldiek

€ 54,50
Toon product

Adelsgeschiedenis 10 -   Adel en heraldiek in de Nederlanden
Adelsgeschiedenis 10 - Adel en heraldiek in de Nederlanden

€ 39,00
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo