FB pix Het opstellen van een ouderschapsplan bij scheiding - Artikelpost

Het opstellen van een ouderschapsplan bij scheiding

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1058 | Aantal woorden: 478 | Datum: | 0 commentaar

Bad ParentsBij een scheiding is het grootste struikelblok wat er met de kinderen moet gebeuren. Daarom is het sinds 2009 verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden afspraken vastgelegd over de kinderen en hun opvoeding.

Voor wie?

Het ouderschapsplan is verplicht voor alle samenwonende ouders van minderjarige kinderen die uit elkaar gaan. Hierbij maakt het niet uit in wat voor vorm het samenwonen plaatsvond. De regeling geldt dus niet alleen voor getrouwde ouders, maar ook voor ouders met een geregistreerd partnerschap of ouders die alleen maar samenwonen. De enige uitzondering is voor ouders die wel samenwonen, maar geen gezamenlijk ouderlijk gezag over hun kinderen hebben.

Wat staat er in?

Ieder ouderschapsplan is maatwerk en de inhoud ervan zal dus ook per plan verschillen. De ouders zijn vrij om zelf te bepalen wat voor afspraken zij er in willen opnemen, hoewel er wel enkele verplichte onderdelen zijn. Ten eerste moeten er afspraken worden gemaakt over de zorg- en opvoedingstaken en hoe deze verdeeld worden over de ouders. Dit houdt ook in dat er de omgang met de kinderen geregeld moet worden. Elk kind heeft immers recht op contact met beide ouders.

Hiernaast staat er in elk ouderschapsplan hoe de kosten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen verdeeld zal worden. Vaak zal hierbij een maandelijkse kinderalimentatie van toepassing zijn. Het laatste verplichte onderdeel zijn afspraken over de manier waarop de ouders elkaar informeren over de ontwikkeling van hun kinderen. Naast deze verplichte onderdelen kan het plan ook nog andere elementen bevatten, zoals de maximale afstand tussen de woonlocaties van de ouders.

Hoe pakken we het aan?

Het schrijven van een ouderschapsplan kan een ingewikkelde zaak zijn; zeker als de wensen van beide ouders niet overeenkomen. Daarom schakelen veel ouders de hulp van een mediator in. Dit is een neutrale tussenpersoon met verstand van zaken die de onderhandelingen ondersteunt.

Eenmaal opgesteld en ondertekend begint echter het moeilijkste deel van het ouderschapsplan; namelijk het uitvoeren ervan. Wanneer beide ouders echter het belang van het kind voorop stellen en zich aan de afspraken houden zal het ouderschapsplan een wezenlijke bijdrage leveren aan het soepel verlopen van de opvoeding van de kinderen.

 



Over de Auteur

Ik schrijf over diverse interessante onderwerpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[91 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo