Liefdesverdriet - Artikelpost

Liefdesverdriet

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 517 | Aantal woorden: 654 | Datum: | 0 commentaar

Liefdesverdriet in verschillende culturen en door de tijd heen
Liefdesverdriet is niet cultuur gebonden, in vrijwel alle culturen komt het voor en voor zover we het uit schrift kunnen terug halen komt het in ieder geval al duizenden jaren voor.

Emotionele en fysieke pijn

Liefdesverdriet zorgt voor zowel emotionele als fysieke pijn. Fysiologisch uit liefdesverdriet zich in misselijkheid en het veroorzaakt pijn op de borst. Emotioneel lijkt liefdesverdriet het meest op een depressie. Emotionele symptomen van liefdesverdriet zijn een gevoel van machteloosheid, boosheid, geïrriteerdheid en een nietswaardig gevoel. Liefdesverdriet zorgt voor vermoeidheid, futloosheid en een lamlendig gevoel. Door liefdesverdriet kan men de eetlust verliezen en slecht gaan slapen.

Liefdesverdriet wetenschappelijk bekeken
De wetenschap is er nog niet helemaal achter wat liefdesverdriet veroorzaakt. De algemene aanname is dat liefdesverdriet het gevolg is van het menselijke sociale hechtingsysteem welke onderdeel is van het overlevingsinstinct. Om te overleven zullen mensen relaties moeten onderhouden, indien een relatie verloren gaat dan zal het sociale hechtingssysteem pijn veroorzaken waarmee het de mens dwingt relaties te onderhouden. Bij mensen met liefdesverdriet is op scans te zien dat bepaalde gebieden in de hersenen over gestimuleerd worden. Het gaat hierbij om gebieden in de hersenen waarbij ook veel activiteit te zien is in stress situaties. Door deze over stimulatie ontstaan spanningen op de borstspieren welke voor pijn op de borst zorgen. Tevens wordt men misselijk van deze over stimulatie.

Hoe lang liefdesverdriet duurt
Het verwerken van liefdesverdriet is een soort rouwproces waar men doorheen moet. Net als bij de verwerking van rouw vergt het tijd om liefdesverdriet te kunnen verwerken. Waarbij het liefdesverdriet direct na het verbreken van de relatie het meest intens is. De meeste mensen zullen liefdesverdriet na een week of 2 á 3 tot een maand of 2 á 3 verwerkt hebben. Er zijn echter gevallen bekend van mensen waar bij het liefdesverdriet vele jaren aanhield. De duur van liefdesverdriet verschilt van persoon tot persoon en kan variëren van verbroken relatie tot verbroken relatie. Liefdesverdriet welke niet goed verwerkt is kan later weer de kop opsteken en zodoende voor lange tijd onverwerkt blijven. 

De verwerking van liefdesverdriet 
Net zoals bij de verwerking van rouw zal er tijd nodig zijn om liefdesverdriet te verwerken, deze tijd moet er ook voor genomen worden om tot een goede verwerking van het verlies te kunnen komen. Verder is het voor de verwerking van liefdesverdriet beter als het contact met de ex partner wordt verbroken of in ieder geval zal worden beperkt tot noodzakelijke contact momenten als er kinderen in het spel zijn. Zoals bij zoveel soorten emotionele pijn is het ook bij liefdesverdriet van belang dat er steun in de naaste omgeving wordt gezocht. Door over het verlies van de partner te praten kan men zijn of haar hart luchten. Tot slot is het goed om afleiding op te gaan zoeken. Men zal weer moeten leren om een leuke tijd te kunnen hebben zonder dat de ex partner hierbij betrokken is. De bevestiging dat men het ook leuk kan hebben zonder de ex partner is een belangrijke stap om de ex partner achter zich te kunnen laten. 

 

Over de Auteur

Robin is auteur voor de website liefdescollege.nl en schrijft met plezier over alles wat met relaties te maken heeft. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[307 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[182 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo