Meerdere soorten stambomen - Artikel Post - Artikel Marketing

Meerdere soorten stambomen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: Soortenstambomen
Gezien: 746 | Aantal woorden: 612 | Datum: Mon, 29 Oct 2012 | 0 commentaar

Door de tijd zijn er verschillende stamboomsoorten ontwikkeld om stambomen beter te ordenen. Een aantal van deze systemen is vandaag de dag nog steeds in gebruik:

  • Stamreeks, hierbij worden alleen de ouders, grootouders, overgrootouders van in de mannelijke lijn vermeld. Dit wordt veel gebruikt voor het opstellen van een te voeren familiewapen (lees meer over familiewapens) voor op een zegelring (meer over zegelringen).
  • Familienaam, hierbij worden uitstluitend de mensen die uw naam onderzocht en hun echtgenoten.
  • Parenteel, een stamboom van alle afstammelingen. Ook familieleden die de betreffende naam niet dragen, maar wel familie zijn.
  • Kwartierstaat, hierbij worden alleen alle ouderparen onderzocht, en dus geen broers en zusters.

 

 

Genealogisch onderzoek

Genealogie is het onderzoek naar de historie van families, gezinnen en aan elkaar verwante personen. Genealogen verzamelen informatie door vragen te stellen aan familieleden, het zoeken naar bewaard gebleven documenten en foto’s, en het bezoeken van archieven en leggen hun informatie vast. Gegevens uit een genealogisch onderzoek kunnen weergegeven worden in een stamboom. Historische archieven bezoeken kan zowel fysiek als op internet. De huidige (steeds strenger wordende) privacy wetgeving maakt onderzoek lastiger. De gevonden gegevens worden vastgelegd. Hierdoor is de samenhang tussen de verschillende namen zichtbaar en duidelijk. Na het maken van een stamboom is er meestal de wens om dit te vast te leggen. Dit kan zowel in de vorm van een familieboek, als op internet.

Eigen onderzoek naar uw stamboom is niet ingewikkeld.

Dezelfde achternaam?

Met moet bedenken dat eenzelfde achternaam niet altijd bloedverwantschap betekent. Veel families hebben dezelfde achternaam . De 10 meest voorkomende achternamen in Nederland zijn: De Jong, Jansen, De Vries, Van de Berg, Bakker, Van Dijk, Janssen, Visser, Smid en De Boer. Deze namen zijn vaak gekozen door heel verschillende families. Wees nauwkeurig met een onderzoek en baseer conclusies niet uitsluitend op basis van naam. De meest betrouwbare gegevens kunnen verzameld worden van akten. Dit zijn onder andere huwelijksakten, geboorteakten en overlijdensakten. Hier staat ook in de meeste gevallen informatie op over de ouders.

 

Hoe zijna achternamen ontstaan?

Waar komen achternamen vandaan? Het ontstaan van achternamen heeft als reden dat er in steden te veel mensen met dezelfde voornaam voorkwamen. De achternamen waren destijds nog niet vastgelegd, maar boden wel meer helderheid. Het was door de achternaam immers dat men wist over welke Jan gesproken werd. Op 18 november 1811 is de burgerlijke stand ingevoerd, tijdens de regering van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte. Er ging bij invoering van alles mis toen bleek dat mensen hun eigen naam niet konden spellen. Veel mensen waren namelijk analfabeet. De soms slecht geletterde ambtenaren van de burgerlijke stand zorgden ook voor dat er verschillen bestonden in de spelling van namen. Dit maakt het bij het maken van een stamboom rond deze tijd erg lastig om alle familieleden van vroeger terug te vinden. In dezelfde familie heet de een mogelijk Van der Hijden en de ander Van der Heijde of Van der Heiden. In de regel geldt dat de beste gegevens opgenomen zijn in akten. Denk aan huwelijks-, geboorte- en overlijdensakten.

 Over de Auteur

Met meer dan 100.000 familienamen (nog afgezien van diverse schrijfwijzen voor dezelfde namen) heeft Nederland een grote diversiteit aan namen en families.

 http://www.stamboomfamilie.nl/ geeft u een overzicht van familienamen in Nederland en biedt daarnaast hulp bij het samenstellen van uw eigen stamboom. Tot welke familie behoort u?

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[308 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[112 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo