Over financiën en echtscheidingen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: LoraineQuel | Via Artikel Post
Gezien: 1202 |
Aantal woorden: 523 |
Datum: Wed, 4 Jan 2012 |
0 commentaar
Echtscheidingen
Financiën bij echtscheidingen
Bij echtscheidingen spelen niet alleen de emoties een (vaak) grote rol: ook de financiën spelen hierin mee. Het is begrijpelijk dat je financiën liever zou overlaten aan een echtscheidingsadvocaat, maar het is belangrijk dat je zelf ook goed weet welke financiële gevolgen echtscheidingen hebben. Maar niet alleen de financiële gevolgen zijn belangrijk, ook de kosten van een scheiding spelen een rol. Advocaten die echtscheidingen regelen, krijgen hier uiteraard voor betaald: en vaak niet zo weinig ook. Een beetje echtscheidingsadvocaat kost je vaak al zo'n 150 tot 200 euro per uur, maar soms ook nog wel veel meer. Als je hier geen geld voor hebt, kan het zijn dat je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand. Een deel van je scheidingskosten wordt dan betaald door de overheid. Mocht het aan het begin van de echtscheiding nog niet duidelijk zijn hoeveel het beëindigen van het huwelijk gaat kosten, dan kun je in aanmerking komen voor een voorlopige toevoeging.
Veranderingen in toeslagen na echtscheidingen
Voordat de echtscheiding is uitgesproken, kreeg je misschien wel toeslagen, zoals het kindgebonden budget, zorgtoeslag, huurtoeslag en de kinderbijslag. Na een scheiding zullen sommige van deze dingen wegvallen, anderen zullen gelijk blijven. Kreeg je bepaalde toeslagen niet voor je echtscheiding, dan krijg je deze erna misschien wel. De kinderbijslag blijf je sowieso houden, want deze staat los van het inkomen. Bij co-ouderschap wordt de kinderbijslag over beide ouders verdeeld. Deze verdeling wordt alleen gewijzigd als hier schriftelijke afspraken over zijn gemaakt. Het kindgebonden budget is wel afhankelijk van het inkomen, dus hier kun je eventuele wijzigingen verwachten. Ditzelfde geldt voor de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Echtscheidingsadvocaten kunnen hier vaak meer over vertellen, en anders kun je terecht bij de Belastingdienst.
Ook pensioenen veranderen door echtscheidingen
Het opgebouwde pensioen zal verdeeld moeten worden, niet direct, maar pas wanneer je echt met pensioen gaat. Het is wel al mogelijk om op voorhand afspraken te maken over de verdeling van het pensioen. Het pensioen dat verdeeld moet worden, kan gesplitst worden in het nabestaandenpensioen en het ouderdomspensioen. De AOW aka het basispensioen hoeft niet gedeeld te worden. Na een scheiding heb je recht op een deel van het pensioen van de persoon met wie je voorheen getrouwd was. Je krijgt de helft van dit pensioen, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. In het echtscheidingsconvenant kun je hier door de betreffende advocaat echtscheidingen hier afspraken over vastleggen. Wat betreft het nabestaandenpensioen: wanneer je ex-partner overlijdt, krijg je een deel van het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Echtscheidingsadvocaten kunnen hier meer over vertellen.
Over de Auteur
VHPA wordt geleid door advocaten uit Dordrecht. Dit advocatenkantoor in Dordrecht heeft twee specialisaties: echtscheidingen en immigratierecht.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen