FB pix Relaties van 50-plussers in coronatijd - Artikelpost

Relaties van 50-plussers in coronatijd

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 402 | Aantal woorden: 656 | Datum: | 0 commentaar

 

LIEFDE

Over de liefde, relaties en vriendschappen is al veel geschreven. Van oudsher is het in onze cultuur gebruikelijk te kiezen voor een partner. Tegelijkertijd zien we het aantal vrijwillig alleenstaanden oplopen. Met name bij de jongeren waarvan 60% vanuit huis op zichzelf gaat wonen. Dit in tegenstelling tot vroeger waar men vanuit het ouderlijk huis ging samenwonen met de liefdespartner. De verwachting is dat in 2050 de helft van de Nederlanders vrijgezel is. De reden om alleen te wonen verschilt tussen jong en oud. Jongeren zijn veel kritischer geworden waarbij ouderen vaak na een scheiding voor een leven alleen kiezen. In Nederland zijn inmiddels 1,7 miljoen alleenstaande 50-plussers.

 

LATRELATIE

Ook wordt steeds vaker gekozen voor een zogenaamde latrelatie. Lat staat voor ‘living apart together’, oftewel ‘samen apart wonen’. Het stamt uit de jaren ’60 en wordt steeds populairder. Bij een latrelatie kun je immers kiezen voor zowel het alleen zijn als ook het samenzijn met een vaste partner. Zo behoud je de zelfstandigheid en momenten dat je dingen alleen kunt doen maar ervaar je toch de gezelligheid om met elkaar activiteiten te ondernemen en bij elkaar te zijn. Bij 50-plussers blijkt 44% de voorkeur aan een latrelatie te geven.

 

ECHTSCHEIDING IN CORONATIJD

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht is het aantal echtscheidingen in het coronatijdperk tot dusver enorm meegevallen. Je zou denken dat wanneer je thuis moet werken, de kinderen les moet geven omdat deze minder naar school gaan, er het uiterste van je wordt gevraagd. Omdat Nederland zoveel mogelijk binnen moet blijven en we veel meer op elkaar aangewezen zijn lijkt dit een logisch gevolg. Maar tot nu toe blijkt er geen echtscheidingsgolf te zijn. In 2020 zijn minder echtparen uit elkaar gegaan dan voor corona.

 

GEMEENSCHAPSGEVOEL

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje wat het gemeenschapsgevoel doet groeien. Zo gaan bewoners buiten voor de deur of op het balkon staan om met elkaar muziek te maken. Hierdoor is er meer contact in de directe omgeving. Buren die je voor het coronatijdperk amper hebt gesproken tonen nu interesse voor elkaar. Als je buiten een wandeling maakt spreek je eerder iemand aan. Mensen zijn onthaast, de mentaliteit lijkt te veranderen. Maakt corona de mens wat menselijker?

 

NIEUWE RELATIES 50-PLUSSERS IN CORONATIJD

Het aantal 50-plussers zien wij oplopen waarbij zo’n 39% van de alleenstaanden in deze groep openstaat voor een nieuwe relatie. Voor wie nu op zoek is naar vriendschap of een relatie is het een moeilijke periode. Daten kan (bijna) niet in coronatijd of is in ieder geval een stuk lastiger. De horeca is dicht en op straat zijn beperkte bewegingen gewenst. Je ontmoet minder mensen, behalve in de supermarkt. Zowel daten als nieuwe mensen leren kennen om vriendschap mee te sluiten is weliswaar anders maar niet onmogelijk. Zo zijn er diverse ontmoetingsplatforms voor 50-plussers zoals b.v. GewoonVriendschap.nl waar je op zoek kunt gaan naar gelijkgestemden. Nadat online kennis is gemaakt is er altijd nog de mogelijkheid af te spreken voor een live-date, b.v. een wandeling. Wel met de gewenste anderhalve meter afstand natuurlijk.

 

 Over de Auteur

Dit artikel is aangleverd door Gewoonvriendschap.nl. Een site waar 50-plussers elkaar kunnen vinden voor vriendschap.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo