FB pix Relatietherapie en de psychotherapeut - Artikelpost

Relatietherapie en de psychotherapeut

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1006 | Aantal woorden: 429 | Datum: | 0 commentaar

relatietherapie en psychotherapeutRelatietherapie en de psychotherapeut
Partners die niet of bijna niet met elkaar praten kent iedereen in zijn omgeving. Zwijgen, slaan met deuren, roepen of slaan, elkaar uit de weg gaan, vreemdgaan, verwijten... zijn genoegzaam bekend. Relatietherapie is een methode om dit aan te pakken.

Hoe kan men relatieproblemen oplossen?

Eerste taak is ervoor zorgen dat beide partijen erin slagen om überhaupt met elkaar te praten. Daarna komen de dagelijkse klachten en spanningen aan de beurt. Een volgende etappe in de relatietherapie is het bespreken van elk zijn individuele (partner-) geschiedenis en context waarin hij en zij is opgegroeid. In een vierde fase tenslotte zoekt men in drieluik naar onderliggende tendenzen bij elk van beide partners apart. De relatietherapeut is hierbij afwisselend coach, onderzoeker, bemiddelaar en model.

Het ontstaan van het relatieprobleem

Ook koppels met heel ernstige relatieproblemen zijn complementair op vele gebieden. Echter, die complementariteit is zeer star en gepolariseerd. Een oudere relatie zorgt ervoor dat verborgen en moeilijke emoties en gedragingen de kop opsteken bij elk van beide. De partnerrelatie zal daarbij zodanig evolueren dat ze als het ware een dam opwerpt tegen die onbewuste affecten en conflicten. Dat is de positieve kant. De negatieve zijde is dat dit de relatie op zich zeer moeilijk maakt. Men heeft conflicten om de inwendige conflicten en pijn niet te hoeven ervaren.

Oude psychologische problemen en relatietherapie

Deze inwendige conflicten en pijn bestaan meestal uit vroegkinderlijke trauma's, in de steek gelaten zijn, instabiele ouderrelaties, enz.

Relatieproblemen oplossen bij de psychotherapeut

Het doel van de psycholoog  bestaat er niet in om deze oude problemen  te verwerken. Dit kan in een eigen psychotherapie indien nodig. Wel moeten in  relatietherapie bij de psychotherapeut de gevolgen ervan aangepakt worden. Bijvoorbeeld de gestrengheid van de positienames tegenover elkaaar en de  rigiditeit van de gedragingen.

Over de Auteur

Psychotherapeut Jan Schrans heeft een eigen psychologenpraktijk nabij Sint-Martens-Latem en Anzegem. Hij behandelt er patiënten met onder andere relatieproblemen, manisch depressief symptomen en postnatale depressie

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo