FB pix Scheiden en het echtscheidingsconvenant - Artikelpost

Scheiden en het echtscheidingsconvenant

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1127 | Aantal woorden: 530 | Datum: | 0 commentaar

Voorkom ruzie en maak duidelijke afspraken

Een echtscheiding is soms de enige uitweg wanneer een relatie spaak loopt. Vaak is het extra pijnlijk voor betrokkenen zoals kinderen. Doorgaans is het einde van een relatie een proces waarin de partijen emotioneel door een moeilijke fase gaan. 

Wanneer dan uiteindelijk toch een besluit genomen is, is het goed om duidelijke afspraken te maken over de financiën. Met afspraken voorkom je dat er eventueel discussies ontstaan. Afspraken die vastgelegd worden in het echtscheidingsconvenant bieden beide partijen rust en overzicht. 

Omgangsregeling en het ouderschapsplan

Het echtscheidingsconvenant maakt een vast deel uit van de beschikking van de rechter. Vroeger heette deze beschikking een vonnis. Hoe de partijen na de scheiding omgaan met eventuele kinderen wordt vastgelegd in de omgangsregeling. De omgangsregeling is geen onderdeel van het echtscheidingsconvenant maar van het ouderschapsplan. Dit ouderschapsplan is ook een verplicht onderdeel van de beschikking. 

Het echtscheidingsconvenant bevat wel afspraken over partneralimentatie. Ook worden er in het convenant afspraken gemaakt over de verdeling van het huwelijksgemeenschap. Dit is voor beide partijen een belangrijk onderdeel wanneer men in gemeenschap van goederen getrouwd is. 

Leg liever teveel vast dan te weinig

In het merendeel van de gevallen is er bij een echtscheiding sprake van overeenstemming dat scheiden de beste optie is. Wanneer men dus in goede harmonie uit elkaar gaat, is het een goed idee om alles door te spreken en schriftelijk vast te leggen. Op deze manier voorkom je dat er in een later stadium geschillen ontstaan over bijvoorbeeld de verdeling van goederen. 

Scheiden en het opstellen van het echtscheidingsconvenant gaat niet alleen over de verdeling van goederen die op dat moment aanwezig zijn. Er zal ook nagedacht moeten worden over de toekomst. Wat zijn de gevolgen van de scheiding voor bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen?

In het echtscheidingsconvenant kunnen de partijen die uit elkaar gaan in principe alles opnemen. Van praktische afspraken tot financiële regelingen. Voorwaarde is echter wel dat de prestaties concreet zijn opgesteld. 

Zelfstandig scheiden of een mediator inschakelen?

Het is mogelijk dat partners zelfstandig scheiden. Het convenant wordt dan zelf opgesteld. Alleen een gecertificeerd advocaat kan echter het verzoek indienen bij de rechtbank. Het is dan ook aan te raden om een advocaat eerst inhoudelijk nog te laten kijken naar het convenant. Op deze manier worden onbedoelde juridische gevolgen voorkomen. Wanneer het convenant dan uiteindelijk is opgesteld moeten beide partijen het nog goedkeuren. Het convenant kan dan als onderdeel van de echtscheidingsbeschikking worden toegezonden naar de rechter. 

Op gezamenlijk-scheiden.nl is meer informatie te vinden over scheiden en leest u hoe u zich kunt laten bijstaand door deskundigen.

Over de Auteur

Bij Gezamenlijk-Scheiden.nl hopen we scheidende stellen die er samen uitkomen verder te helpen. Scheiden hoeft niet atlijd duur en ingewikkeld te zijn.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Brabantia Bo Touch Bin Hi Prullenbak - 2 x 30 liter - Afvalscheiding - Matt Black
Brabantia Bo Touch Bin Hi Prullenbak - 2 x 30 liter - Afvalscheiding - Matt Black

€ 174,99
Toon product

Homra Rockx Prullenbak 60 Liter - Duo Pedaalemmer 2X30L met Geurfilter - RVS Afvalscheidingsprullenbak 2 Vakken - Recycle Afvalbak - Vuilnisbak Keuken afval scheiden - Afvalemmer - Dubbele Prullenbakken Zwart
Homra Rockx Prullenbak 60 Liter - Duo Pedaalemmer 2X30L met Geurfilter - RVS Afvalscheidingsprullenbak 2 Vakken - Recycle Afvalbak - Vuilnisbak Keuken afval scheiden - Afvalemmer - Dubbele Prullenbakken Zwart

€ 124,95
Toon product

Als ik je weer zie
Als ik je weer zie

€ 9,99
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo