Twijfels rondom het vaderschap, hoe ga je ermee om?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Wimpie | Via Artikel Post
Gezien: 597 |
Aantal woorden: 665 |
Datum: Mon, 29 Jul 2019 |
0 commentaar
Maandenlang verheug je je erop, het aankomende vaderschap. Als het grote moment daar is, kun je je geluk niet op. Je eigen zoon of dochter, eindelijk kun je het kind in je armen sluiten. Toch slaan vlak daarna de twijfels toe. Je vriendin gedraagt zich plots afstandelijk. Of je hebt de hele tijd een vreemd onderbuikgevoel. Na enig aandringen bij je vriendin worden de twijfels nog groter. Ze ontwijkt je, of de vragen over de pasgeboren baby, op een vreemde manier. Is er iets aan de hand waarvan je geen weet hebt? De twijfels worden zo groot dat je besluit om een vaderschapstest te doen. En dan gebeurt het, je angsten worden waarheid. Je blijkt niet de biologische vader te zijn. Wat nu?
Allereerst is het zaak om hierover met je vriendin of vrouw te praten. Hoe zijn jullie in jullie relatie op dit punt gekomen. Het is een goed idee om hierbij eventueel een therapeut in de arm te nemen. De emoties rondom deze kwestie kunnen namelijk hoog oplopen. Een stukje professionele begeleiding kan ervoor zorgen dat de verwerking van dit pijnlijke proces wat beter verloopt. De grootste vraag van dit traject zal zijn of jullie nog samen kunnen blijven. Mocht dit echt niet meer gaan dan is de volgende mogelijkheid om de erkenning in te trekken.
De erkenning intrekken
Als je niet de biologische vader bent dan kun je een erkenning intrekken. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in de volgende werkwijze.
Tot slot: wat als je geen vader wilt worden
Deze situatie is een stuk ingewikkelder. Je hebt twijfels over het vaderschap. Je weet niet of je klaar bent om vader te zijn of je hebt nooit echt die behoefte gekend. Ook hier geldt dat je eerst moet proberen er samen uit te komen. Mocht dit niet lukken dan is het belangrijk dat je je rechten en plichten goed kent.
Wanneer je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt dan moet je beseffen dat de vrouw het laatste woord heeft. Dit is bij de wet zo geregeld. Alleen de vrouw kan beslissen of ze een abortus doet of besluit het kind toch te houden. Let op, deze regel gaat ook op wanneer ze jonger dan 18 jaar is! De biologische moeder heeft het volledige gezag over het kind wanneer er geen partnerschap is. Dit betekent dus ook dat ze kan bepalen dat je het kind niet mag meehelpen opvoeden of bezoeken. Ondanks dat je misschien geen vader wilt worden, kan het ontzeggen van een kind op deze manier toch ook wel wrang overkomen. Maak hier ook goede afspraken over. Het wil namelijk niet zeggen dat je, ondanks dat je geen vader wilt zijn, je jezelf gelijk wilt ontdoen van alle verantwoordelijkheden tegenover je vrouw of vriendin. We wensen je veel succes met het maken van de goede keuzes.
Over de Auteur
Schrijven is mijn passie, zowel voor mijn plezier als mijn werk.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen