FB pix Vreemde kersttradities - Artikelpost

Vreemde kersttradities

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1851 | Aantal woorden: 904 | Datum: | 0 commentaar

Kerst is voor veel mensen een bijzondere periode. Het betekent dat er tijd doorgebracht kan worden met familie en vrienden, dat je elkaar blij kan maken en dat er lekker gegeten kan worden. Kerst wordt vaak gevierd met verschillende elementen. Waaronder de Amerikaanse Kerstman, christelijke elementen (kerststal) en heidense elementen (de kerstboom). De contradictie tussen deze laatste twee alleen al kan door sommige als vreemd worden beschouwd. Er zijn echter nog veel vreemdere kersttradities die er tot op heden door sommige mensen ingehouden blijven.

Krampus

De ‘krampus’ traditie speelt zich meer af rond Sinterklaas en is dus niet echt een kersttraditie. Toch is het een erg interessante traditie waarvan je waarschijnlijk niet vindt dat het bij een feestdag hoort.

In de eerste twee weken van kerst verkleden vooral jongens zich als de Krampus, een wezen dat veel weg heeft van een demon, en maken mensen op straat bang. Vooral op 5 december wordt dit gedaan. De Krampus is, net als onze zwarte Piet, de metgezel van Sinterklaas en is er dan ook om mensen te straffen en bang te maken. Ook de Krampus heeft vaak een zwart gezicht.

Deze traditie komt vaak voor in de Alpen regio en vooral in Oostenrijk. Ook op sommige plaatsen in Nederland kent men deze traditie, maar dan onder de naam Sunderum.

Caganer

Een kerststal en beeldjes van heiligen zijn geen ongebruikelijke decoraties rondom kersttijd. Spanje, Portugal en Italië hadden waarschijnlijk het gevoel dat daar nog een ander beeldje bij hoorde. Niet zomaar een beeldje, maar een beeldje van een man of vrouw die zijn of haar behoefte doet. Dit beeldje wordt soms in de kerststal geplaatst, maar ook op andere plaatsen in huis.

De gedachte achter het beeldje is, dat alles wat de natuur ons geeft ook weer teruggegeven moet worden. Het beeldje staat dan ook voor het vruchtbaar maken van de aarde.

Tió de Nadal

De traditie van Tió de Nadal, ook wel kerststronk in het Nederlands, hoort bij de deelstaat Catalonië in Spanje. Een stronk wordt uitgehold en versierd met een gezicht. In het holle deel van de stronk wordt onder andere snoep en cadeaus gedaan, die samen gedeeld worden.  De stronk wordt op het vuur gegooid en met een stok geslagen zodat er snoep uitkomt of er wordt na het zingen van een lied zelf snoep uitgepakt. Op zichzelf niet zo heel vreemd.  Er wordt door de Catalanen echter gezongen over het ‘schijten’ (letterlijke vertaling, netter wordt het dus niet) en dat de stronk dit moet doen. Ook wordt er een stuk knoflook of haring achter in de stronk geplaatst wat symboliseert dat deze ‘uitgescheten’ is.

Aardig vreemd als je het mij vraagt. Maar wie weet vinden zij onze traditie van het kerstpakket wel vreemd.

Kentucky Fried Chicken

Japan is een modern en verwesterd land. Niet vreemd is het dus als feestdagen hier en daar nogal commercieel worden, zoals in bijvoorbeeld Europa en Noord Amerika al vaak het geval is. Iets dat je echter niet elke dag ziet is dat je moet reserveren om bij de Kentucky Fried Chicken te kunnen eten, ondanks de populariteit ervan. In Japan komt dat dus wel voor rond de feestdagen.

Vooral met de kerst is de KFC een erg populaire plek om te eten in Japan. Ze bieden dan ook speciale kerstbuckets aan (deze kan je alvast twee maanden van tevoren bestellen) en om in het restaurant te willen eten op kerstdag moet je of reserveren of lang in de rij staan om naar binnen te mogen.

Spinnenweb

Het versieren van de kerstboom met verschillende ornamenten komt in veel landen voor. In Oekraïne hangt er wel een heel bijzondere versiering in de boom; een (nep-)spinnenweb. Het verhaal achter deze traditie is niet zo zeer raar, maar vooral echt mooi. Een arme weduwe met kinderen kon zich geen kerstversieringen veroorloven voor de kerstboom. Op een kerstochtend werd ze wakker en zag ze dat de kerstboom prachtig versierd was. Een spin had er namelijk een prachtig web in gemaakt.

Het vinden van de nepspinnenweb in de kerstboom moet geluk brengen aan de gene die het heeft gevonden.Over de Auteur

Meer tips voor kerstpakketten en cadeau's nodig? Lees meer!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo