Doorverkoop van e-books voorlopig niet illegaal - Artikel Post - Artikel Marketing

Doorverkoop van e-books voorlopig niet illegaal

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: PLavrijssen
Gezien: 412 | Aantal woorden: 535 | Datum: Fri, 25 Jul 2014 | 0 commentaar

De wereld krijgt steeds meer met technologie te maken en daarom liggen sommige kwesties erg lastig aangezien er geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt. Zo zijn er veel onduidelijkheden over het gebruik van websites zoals The Piratebay en de verkoop van software en data. Daarom werd er onlangs nog een kort geding aangespannen tegen Tomkabinet.nl.

Tom Kabinet is een website die ondersteuning biedt voor de verkoop van e-books. Gebruikers die het digitale boek hebben uitgelezen kunnen het verkopen in meerdere categorieën. Onder meer thrillers, romans en kindertijdschriften behoren tot de mogelijkheden. Uitgeverijen wilde dat de website zijn activiteiten staakte maar de rechter oordeelde dat het bedrijf door mag gaan.

Wel werd hierbij vermeldt dat in de Europese wetgeving geen duidelijke informatie bevat over de doorverkoop van e-books. De Nederlandse Uitgeversbond was van mening dat Tomkabinet.nl auteursrechten schond door de verkoop van deze content te faciliteren. De rechter heeft de organisatie nu in het ongelijk gesteld. 

Onduidelijkheid
Tom Kabinet haalde een uitspraak van het Europese hof uit 2012 aan. Daarin werd vermeld dat het doorverkopen van softwarelicenties mag, ook als dit door de copyrighthouder wordt verboden. Dit zou ook voor andere content zoals muziek, video en digitale boeken gelden. Hierbij is het wel een voorwaarde dat de verkoper zijn kopieën wist nadat de verkoop rond is.

Hoewel er gelijkenissen zijn met deze rechtszaak vindt de Amsterdamse rechter dat de zaak niet volledig te vergelijken is met de kwestie rondom Tom Kabinet. Het wordt daarom aangeraden om een bodemprocedure te houden zodat er meer duidelijkheid komt over deze regelgeving. De website kan dus over een tijdje alsnog verboden worden als het Europees hof anders oordeelt.

Tomkabinet.nl kan niet controleren of de verkoper daadwerkelijk het e-book verwijderd. Wel wordt gevraagd om een verklaring te ondertekenen en wordt er een watermerk op het digitale boek geplaatst. 

Over de Auteur

De auteur schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Van kinderen tot telecom en reizen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[308 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[112 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[101 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo