Van Cloud naar Cloud - Artikelpost

Van Cloud naar Cloud

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 178 | Aantal woorden: 694 | Datum: | 0 commentaar

 

Helaas is de reputatie van het begrip ‘Cloud’ de afgelopen jaren geschaad door onder andere de schandalen rond gestolen foto’s van beroemdheden. Veel gebruikers hebben hierdoor twijfels over de beveiliging van hun gegevens. Tegelijkertijd weten weinig mensen wat de termen omrent het begrip ‘Cloud’ betekenen. In dit artikel leggen we uit wat een Cloud precies is en wat je moet doen als je van de ene Cloud naar de andere Cloud wilt migreren.

 

Wat is een Cloud eigenlijk precies?

Veel hostingproviders bieden hun klanten, zowel privé als zakelijk, de mogelijkheid om gegevens in een Cloud op te slaan. Deze gegevens worden dan niet op een harde schijf van een computer of op één fysieke server op je eigen locatie opgeslagen, maar worden verspreid over het serverpark van de Cloud-aanbieder. Een Cloud bied je dus als het ware een ‘ruimte aan’ waarin je gegevens kan back-uppen en vanaf bijna elke locatie toegang krijgt tot je data. 

 

De Cloud kan op twee manieren gebruikt worden. Je kan gebruik maken van online opslag of streamingdiensten, zoals bijvoorbeeld Dropbox en Google Drive. Bij streamingdiensten krijgt de klant alleen opslagruimte en toegang tot de inhoud van de Cloud.

 

Cloud migreren proces

Een migratie van Cloud naar Cloud is een ingrijpende onderneming. Processen, gegevens en applicaties moeten gecontroleerd en bijgewerkt worden. Wat ‘Cloud hopping’ - zoals sommige het noemen - interessant en effectief maakt, is dat hierdoor de cloudkosten worden geoptimaliseerd. Tevens verlaagd het de afhankelijkheid van één Cloud provider, wat uiteindelijk kan leiden tot betere dienstverlening op het gebied van kosten en service lever engreements.

Mocht je overwegen om je Cloud te migreren naar een andere Cloud, dan hebben wij alvast wat kleine tips voor je:

 

Tip 1: Reserveer genoeg tijd

Vaak zie je dat er tijdens zo’n grote onderneming te weinig tijd is. Er kunnen namelijk schommelingen zijn in API-snelheden bij verschillende Cloud providers. Dit kan soms wel een uur extra tijd kosten bij grote data disks.

 

Tip 2: Werk nauw samen met de Cloud provider

Dit is verstandig zodat je de snelheid kan verhogen en complicaties die tijdens de migratie opkomen direct kan oplossen.

 

Tip 3: Comprimeren alleen bij klein deel disk

Het comprimeren van een bijna volle disk kost veel tijd en is niet nuttig. In dit geval is het beter om direct te downloaden.

 

Tip 4: Lift en shift

Lift en shift is de meest populaire methode bij de applicatie-eigenaren. Dit komt waarschijnlijk doordat deze aanpak minder inspanning vereist van de (technische) applicatie-eigenaren.

 

Is de Cloud veilig?

Hoewel de afstand tot je gegevens misschien onveilig aanvoelt, is het gebruiken van een Cloud stukken veiliger dan je denkt. Je verstuurt je gegevens namelijk over een beveiligde verbinding die gebruik maakt van de beste antivirussoftware. De kans dat je gegevens zoekraken, gewist worden of gestolen worden is dus erg klein. Uiteindelijk is je (thuis)computer de zwakste schakel, aangezien je je gegevens lokaal opslaat. De zorg ligt hem in deze situatie bij het feit of de betrouwbaarheid en beveiliging van je eigen computersysteem wel voldoende is.

 

 Over de Auteur

De schrijver van dit artikel wil je meer informatie geven over hoe je van je eigen cloud naar een andere cloud migreerd. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[333 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[185 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo