Alles over de triathlon - Artikelpost

Alles over de triathlon

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 494 | Aantal woorden: 426 | Datum: | 0 commentaar

De triathlon is een alles omvattende sport, bij de volledige triathlon ga je eerst 3,8 kilometer zwemmen, vervolgens 180 kilometer fietsen en ten slotte 42,195 kilometer hardlopen. Er zijn ook kleinere versies van de triathlon waarbij je de helft, een kwart of een achtste van de reguliere afstanden loopt. Tijdens het wisselen van sport loopt de tijd gewoon door, dus tijd om te rusten of rustig om te kleden tussen de verschillende onderdelen heb je niet.

Tussen 1920 en 1930 werd in Frankrijk voor het eerst een triathlon georganiseerd. Het heette toen Les Trois Sports en heeft daarna nog verschillende namen gehad. De naam triathlon kreeg het pas in 1974, toen in San Diego een wedstrijd werd georganiseerd waarbij eerst 5 mijl werd gelopen, daarna 5 mijl werd gefietst en ten slotte 600 yards moest worden gezwommen. 

De triathlon zoals deze tegenwoordig wordt beoefend is echter ontstaan op Hawaii. Daar had een marine officier een discussie met enkele anderen over welke sporters de beste conditie hadden: lopers, zwemmers of toch fietsers. Het leide uiteindelijk tot het organiseren van een twee daags evenement waarbij de langste afstand van alle drie de sporten moest worden afgelegd. De winnaar mocht zich met recht de 'Ironman' noemen. Toen de Ironman Hawaï steeds populairder werd, begonnen Amerikaanse media hierover te schrijven. Dit zorgde ervoor dat steeds meer triathlons werden georganiseerd over de hele wereld. De Ironman Hawaï wordt beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap. Ook is de triathlon sinds de Olympische spelen in Sydney toegevoegd aan het programma. Er wordt dan echter geen hele triathlon afgelegd, maar een korte versie waarbij 1,5 kilometer wordt gezwommen, 40 kilometer wordt gefietst en 10 kilometer hardlopen. 

Omdat je drie verschillende sporten beoefend en je maar kort tijd hebt om te wisselen zonder tijdverlies, is de kleding die je draagt van essentieel belang. Triathlon kleding bestaat meestal uit een tri-suit, triathlon schoenen en hardloopschoenen. Het voordeel van echte triathlon kleding is dat je hierin zowel goed kunt fietsen met de iets dunnere zeem, maar dat deze zeem niet in de weg zit tijdens het hardlopen. Ook droogt de kleding snel op nadat je uit het water komt. 

Voor meer fietsartikelen neem je een kijkje op Onlinefietser.nl.Over de Auteur

Ik ben een echte fietsliefhebber die graag over dit onderwerp schrijft en handige tips geeft.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo