FB pix Hardloopkleding voor beginners - Goedkope hardloopkleding - Artikelpost

Hardloopkleding voor beginners - Goedkope hardloopkleding

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 982 | Aantal woorden: 995 | Datum: | 0 commentaar

Hardloopkleding voor dames, heren en kids

Als beginnende hardloper zal een trainingsbroek en een vest voldoende zijn om je eerste rondjes te lopen. Al snel merk je dat je te veel kleding aan hebt, en de warmte je al snel naar je hoofd is gestegen. Welke hardloop kleding moet je nu écht aanschaffen als beginnende hardloper? En wat is de functie van hardloopkleding?

Alles wat je echt nodig hebt om te gaan hardlopen zijn een paar goede hardloopschoenen. Ze hoeven niet voorzien te zijn van de nieuwste technieken, de nieuwste kleuren of andere toeters en bellen. Ze dienen jou te ondersteunen tijdens het hardlopen. Vergeet het belang van fatsoenlijke hardloopschoenen niet: Schoenen zijn de grootste zorg als het gaat over blessures! Over juiste hardloop schoenen zijn genoeg artikelen geschreven, hier zal ik verder niet over uitwijken. Laten we verder kijken naar het belang van juiste hardloopkleding.

Iedereen zal zich zijn eerste keer herinneren dat hij of zij zich uitsloofde in een oude trui en een trainingsbroek die je al veel te lang ongebruikt in de kast had liggen. Nadat je net de straat uit rende kwam je tot de conclusie dat dit niks voor jouw is. Toch nog maar even doorzetten.. En mwha het gaat best redelijk, maar man wat krijg je het hier heet van. Om jou wat verder op weg te helpen, hebben wij voor jou de belangrijkste kleding van een hardloper opgesomd.

Allereerst moet hardloopkleding comfortabel zitten. Als je je niet prettig voelt in jouw loop kleding, dan zal dit op den duur jouw plezier in het hardlopen gaan beïnvloeden. Comfortabele running kleding zal er ook voor zorgen dat je je prettig beweegt, hierdoor zal je een looptechniek ontwikkelen die aansluit bij jouw loopvermogen. Verder is het van groot belang dat de kleding zich om jouw lichaam vormt en niet schuurt tijdens het lopen.

Het grootste verschil tussen kleding voor op de bank en speciale hardloopkleding is de vorm, stof en functie en werking. Een zomers hardloop shirt van bijvoorbeeld Craft of Rogelli is lichtgewicht en biedt uitstekende transpiratie afvoer tijdens de warme dagen of avonden. Een hardloopshirt voor de winter heeft een dubbele functie, namelijk om warmte te bieden tijdens de warming up, maar ook transpiratie af te voeren tijdens de langere afstanden. Veel lopers maken gebruik van een hardloopjack tijdens de warming up, maar als u een langere afstand wilt lopen, dan is het niet praktisch om deze lange afstand een hardloop jack in je handen vast te houden of om te knopen. De oplossing is voor veel lopers een ondershirt onder hun normale hardloop shirt. Bijvoorbeeld de ondershirts van Craft, deze bieden warmte tijdens de opstartperiode, maar voeren lichaamsvocht juist af. Hierdoor blijft het lichaam droog, wat afkoeling tegengaat en zorgt voor een fijner en frisser gevoel tijdens het lopen.

Een hardloopbroek, ook wel running tight genoemd heeft een extra functie tijdens het hardlopen. Deze functie heet compressiewerking. Dit houdt in dat er compressie, ook wel druk genoemd, uitgeoefend word op de spieren. In dit geval de benen. De functie hiervan is dat er spanning op de spieren blijft staan, de spieren warm blijven en dit uiteindelijk zorgt voor minder, tot geen blessures. Hoe dit precies in zijn werking gaat zal ik je besparen, maar onderzoek wijst uit dat er wel degelijk een vermindert aantal blessures plaatsvindt bij hardlopers met een hardlooptight met compressiewerking. Hiernaast heeft een loopbroek als functie jouw spieren warm te houden, comfort te bieden en lichaamsvocht op de juiste manier af te voeren. In het begin zal je vast moeten wennen aan een strakke tight. Vooral bij heren zorgt het vaak voor wat beginners-stress, maar kom op mannen, hierdoor laat je je vast niet uit het veld slaan. De oplossing kan zijn om een losse hardloop broek over jouw tight aan te trekken, zodat niet alles in het zicht is tijdens het hardlopen.

In het zomerseizoen of het tussenseizoen lopen de meeste lopers al snel in een korte hardloopoutfit. Zoals je waarschijnlijk al gemerkt heb tijdens jouw eerste rondjes, krijg je het al snel warm. Daarom is het al aan te raden om boven de 10 – 12 graden in een korte loop outfit jouw rondjes te lopen. Vrouwen geven vaker de voorkeur aan een strakke korte hardloopbroek, terwijl de mannen liever kiezen voor een losse korte loopbroek. De reden hiervoor… die kunnen we wel raden. Comfort moet op nummer één blijven hé mannen.

Een aanvulling op jouw loop outfit zijn hardloopsokken. Deze zijn zeker aan te raden. Zoals al eerder geschreven zijn hardloopschoenen het belangrijkste onderdeel van jouw outfit. Sokken zullen dit effect versterken. Er zijn verschillende sokken verkrijgbaar, bijvoorbeeld warmte sokken, cooling down sokken en compressiesokken. Echt een aanrader, investeer een paar tientjes in een goed paar sokken. Dit zul je zeker beamen na enkele weken of maanden hardlopen.  

Een aanrader is om te starten met goedkope hardloop kleding. De helft van de lopers die actief en vol motivatie start met zijn eerste rondjes zal binnen een jaar gestopt zijn met hardlopen. Dit is geen reden om niet te beginnen, want misschien vinden zij hun weg wel in een andere sport. De andere helft zal wel de draad blijven oppakken. Toch is het aan te raden om te starten met goedkope hardloopkleding. Mocht je de echte hardloopkick dan gevonden hebben, dan kan je altijd overstappen op de duurdere hardloopkleding. Deze is trouwens niet altijd beter, maar daar hebben we het een andere keer over.

Over de Auteur

Hardloopkleding vind je online bij Hardloopkleding24. Wij zijn een team van proffesionele hardlopers, die graag hun passie verder online willen vertalen naar perfecte service, snelle levering en een prettige prijs. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo