FB pix Nederlandse Topclubs - Artikelpost

Nederlandse Topclubs

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1036 | Aantal woorden: 580 | Datum: | 0 commentaar

 

 

Nederlandse Topclubs

Traditioneel bestaan er in Nederland drie echte topclubs, Ajax, Feijenoord en PSV. Dit zijn de clubs met een rijke nationale, Europese en internationale historie.

Ajax is opgericht in 1893 en is in eerste instantie Union genoemd. Na enkele maanden is deze naam echter veranderd naar Footh-Ball Club Ajax. De drie oprichters Han Dade, Floris Stempel en Carel Reeser besloten omstreeks 1900 de club verder te professionaliseren en richtte en geheel nieuwe club op, Football Club Ajax, in een vergadering in de Amsterdamse Kalverstraat. Al snel kwamen de eerste successen van de club, maar promotie naar het hoogste niveau bleef uit. Daarom werd in de Ier John Kirwan aangesteld als trainer en onder zijn bewind werd in 1911 promotie naar de hoogste klassen afgedwongen. In de jaren die volgde bleef de club doorgroeien en successen boeken. De club leverde wereldsterren af zoals Johan Cruijff, Marco van Basen en Dennis Bergkamp en vele internationale prijzen zijn door Ajax gewonnen. Het Ajax nieuws is over de jaren heen uitgegroeid tot een enorm rijke geschiedenis. Momenteel is Ajax nog steeds misschien wel de dominantste club in de Nederlands competitie. Internationaal gezien is de financiële concurrentie echter flink gegroeid en worden minder successen behaald als voorheen.

Feijenoord, de club uit Rotterdam, is in 1908 opgericht met als naam ‘Wilhelmina’. In 1917 maakte de club promotie naar de 1e klasse en begon de roemruchte geschiedenis van Feijenoord aan haar eerste ontwikkelingen. Het jaar met de grootste successen van Feijenoord was 1984, toen grote sterren zoals Ruud Gullit, Andre Hoekstra en Peter Houtman alle prijzen in Nederland voor Feijenoord binnenhaalde. Na dit succesjaar begon de club tekenen van verval te tonen en speelde het zelfs tegen degradatie in 1989 en 1990. De club wist zich in de loop daar jaren te herpakken en 2002 behaalde Feijenoord internationaal succes door het winnen van de UEFA cup. De club staat bekend als een echte volksclub en kent één van de meest trouwe supportersschare.

Tot slot PSV, van oorsprong een fabrieksclub, opgericht door werknemers van het bedrijf Philips. Op 12 december 1910 is de voorloper van het huidige PSV, het Philips Elftal, opgericht. De club is sindsdien verbonden geraakt aan de stad Eindhoven, waar PSV tot op vandaag in het centrum een stadion heeft staan. In 1913 is het Philips Elftal omgedoopt tot de Philips Sport Vereeniging. Met name in het midden van jaren 70 en aan het eind van de jaren 80 kende PSV grootse sportieve successen. De UEFA cup van 1978 werd gewonnen met een elftal bestaande uit Wille van der Kuijlen en Renée en Willy van de Kerkhof. In 1988 is de Europacup 1 veroverd onder leiding van Guus Hiddink. PSV heeft vooral de laatste decennia grootse spelers opgeleid, zoals Ruud van Nistelrooij, Romario, Cocu, Robben en Ronaldo. PSV is in haar bestaan 21 keer landskampioen geworden, alleen Ajax heeft meer landstitels op haar naam staan. De laatste jaren investeert PSV ook steeds meer in haar eigen jeugdopleiding waar talenten zoals Affellay en Aissati de laatste jaren furore hebben gemaakt.  

 Over de Auteur

Vanaf jongs is Christian gecharmeerd van het Nederlandse voetbal en verdiept zich elke dag in het nieuws en de ontwikkelingen van deze tak van sport.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo