3 manieren van duurzaam watergebruik binnen de industrie - Artikelpost

3 manieren van duurzaam watergebruik binnen de industrie

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 303 | Aantal woorden: 420 | Datum: | 0 commentaar

Greta Thunberg. Klimaatstakingen. Boerenprotesten. Overal ter wereld schreeuwt men moord en brand. Veelal met een wijzende vinger naar de industrie: van alle sectoren zouden zij de aarde de meeste schade berokkenen. Onterecht, want de meeste fabrieken gaan juist heel duurzaam met hun materialen om. Zo wordt restwater veelal opnieuw gebruikt in het productieproces. In deze blog lees je hoe de industrie dit aanpakt.

Tussenzuivering

In een fabriek vinden tientallen tot honderden productieprocessen plaats. In een deel daarvan wordt water gebruikt. Na zo’n proces is het gebruikte water vaak verontreinigd. De fabriek kan echter besluiten om dit water opnieuw te gebruiken in hetzelfde productieproces. Dit kan echter niet zomaar. Zij moeten eerst het water zuiveren. Dit wordt tussenzuivering of ‘kidney technology’ genoemd. Het restwater wordt schoongemaakt, waarna het de gehele procedure opnieuw doorloopt.

Cascadering

Sommige onderdelen van het productieproces eisen de puurste vorm van water. Het restwater kan dan niet binnen hetzelfde proces terugkomen. Desondanks is het zonde om deze stroom zomaar weg te gooien. Vaak is er - eerder in de productie - een onderdeel waar dit water wel van pas komt. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van het grondmateriaal, zoals aardappelen, groenten of fruit. Hier is een lichte verontreiniging vaak geen probleem. In zo'n geval wordt er van cascadering gesproken.

Terugwinning

Helaas komt het ook voor dat het restwater zo verontreinigd is, dat deze niet meer te gebruiken is. Toch valt ook hier duurzaam mee om te gaan. Vaak zitten er namelijk stoffen in het water, die teruggewonnen kunnen worden. Stel: in het productieproces wordt er o.a. zout in het water aangebracht. Deze kun je door middel van verdamping of door het gebruik van membranen makkelijk weer uit het water halen. De - vaak kostbare - zouten kunnen zo opnieuw aan het proces worden toegevoegd.

Industrieën zijn een onmisbare schakel binnen onze maatschappij. Toch wordt hen vaak milieuvervuiling verweten. Ze doen echter hun best om zo duurzaam mogelijk aan het werk te gaan, bijvoorbeeld door waterzuivering. Dit vindt op drie verschillende manieren plaats: door tussenzuivering, cascadering en terugwinning. Een schonere wereld is zo enkele stappen dichterbij.Over de Auteur

Leverancier en ontwikkelaar van waterzuiveringstechnieken

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[354 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[122 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo