Alles wat je wilde weten over flexible electronics - Artikel Post - Artikel Marketing

Alles wat je wilde weten over flexible electronics

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: arnome
Gezien: 58 | Aantal woorden: 456 | Datum: Fri, 4 May 2018 | 0 commentaar

 

De tijd van stijve printplaten is nu echt voorbij. OK, ze bestaan nog en worden nog gebruikt bij allerlei toepassingen, maar het is niet meer noodzakelijk om een elektronica op een rigide vlak te plaatsen. Flexible electronics zijn buigzame printed circuits die uit een aantal bouwstenen met specifieke eigenschappen bestaan. Voor de productie wordt kunststof (PET of PEN) of zelfs papier gebruikt, waardoor deze flexibele elektronica op te rollen is. De eerder genoemde grondstoffen zijn naast buigzaam ook nog eens goedkoop en lenen zich zodoende voor veel verschillende applicaties.

Uitrekbaar

Door stretchable dragermaterialen toe te voegen kunnen flexible electronics ook rekbaar worden gemaakt. Dit biedt een groot scala aan oplossingen wanneer de andere materialen van de applicatie vervormen door bewegende mechanismen of warmte. 

De voor- en nadelen van flexible electronics

Het belangrijkste voordeel van flexible electronics is de buigzaamheid. Elektronische circuits kunnen zo op gebogen of dynamische oppervlakken geplaats worden, zoals bij bijvoorbeeld spiegelreflexcamera’s. Hierbij volgt de elektronica de ergonomische vorm van het toestel. Een tweede voordeel is dat verschillende flexible printed circuits (FPC) bovenop elkaar kunnen geplaatst, terwijl ze voor andere toepassingen bedoeld zijn. Dit bespaart veel ruimte op een apparaat of andere applicatie.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Hoewel de FPC’s relatief goedkoop zijn, blijven ze duurder dan ouderwetse printplaten. Daarnaast zijn ze vaak direct verbonden met de bediening van een toestel en daardoor kunnen ze eerder kapot gaan. Ten derde is het productieproces ingewikkelder. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de fabricage van flexible electronics.

Flexible electronics: een goed alternatief voor PCB

Bij alle elektronische systemen is het van groot belang dat alle component snel en soepel communiceren. De elektrische structuren worden daarom bij flexible electronics in de FPC geprint. Samen met deze geprinte structuur en het dragermateriaal vormen ze zo een veelzijdige variant voor het klassieke printed circuit board (PCB).

De rigide printplaat zal nog een tijdje meegaan, maar de flexibele alternatieven zijn in opkomst. De ontwikkelingen zijn in volle gang en het zal niet lang duren voordat alle PCB’s vervangen worden door flexible electronics.Over de Auteur

Arno is een echte allesvreter met een gouden pen. Als hij iets leest, hoort of ziet, wil hij er meteen over schrijven.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[385 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[116 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[114 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo