Alles wat je wilde weten over flexible electronics
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: arnome | Via Artikel Post
Gezien: 342 |
Aantal woorden: 456 |
Datum: Fri, 4 May 2018 |
0 commentaar
De tijd van stijve printplaten is nu echt voorbij. OK, ze bestaan nog en worden nog gebruikt bij allerlei toepassingen, maar het is niet meer noodzakelijk om een elektronica op een rigide vlak te plaatsen. Flexible electronics zijn buigzame printed circuits die uit een aantal bouwstenen met specifieke eigenschappen bestaan. Voor de productie wordt kunststof (PET of PEN) of zelfs papier gebruikt, waardoor deze flexibele elektronica op te rollen is. De eerder genoemde grondstoffen zijn naast buigzaam ook nog eens goedkoop en lenen zich zodoende voor veel verschillende applicaties.
Uitrekbaar
Door stretchable dragermaterialen toe te voegen kunnen flexible electronics ook rekbaar worden gemaakt. Dit biedt een groot scala aan oplossingen wanneer de andere materialen van de applicatie vervormen door bewegende mechanismen of warmte.
De voor- en nadelen van flexible electronics
Het belangrijkste voordeel van flexible electronics is de buigzaamheid. Elektronische circuits kunnen zo op gebogen of dynamische oppervlakken geplaats worden, zoals bij bijvoorbeeld spiegelreflexcamera’s. Hierbij volgt de elektronica de ergonomische vorm van het toestel. Een tweede voordeel is dat verschillende flexible printed circuits (FPC) bovenop elkaar kunnen geplaatst, terwijl ze voor andere toepassingen bedoeld zijn. Dit bespaart veel ruimte op een apparaat of andere applicatie.
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Hoewel de FPC’s relatief goedkoop zijn, blijven ze duurder dan ouderwetse printplaten. Daarnaast zijn ze vaak direct verbonden met de bediening van een toestel en daardoor kunnen ze eerder kapot gaan. Ten derde is het productieproces ingewikkelder. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de fabricage van flexible electronics.
Flexible electronics: een goed alternatief voor PCB
Bij alle elektronische systemen is het van groot belang dat alle component snel en soepel communiceren. De elektrische structuren worden daarom bij flexible electronics in de FPC geprint. Samen met deze geprinte structuur en het dragermateriaal vormen ze zo een veelzijdige variant voor het klassieke printed circuit board (PCB).
De rigide printplaat zal nog een tijdje meegaan, maar de flexibele alternatieven zijn in opkomst. De ontwikkelingen zijn in volle gang en het zal niet lang duren voordat alle PCB’s vervangen worden door flexible electronics.
Over de Auteur
Arno is een echte allesvreter met een gouden pen. Als hij iets leest, hoort of ziet, wil hij er meteen over schrijven.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen