FB pix Bescherm jezelf tegen Sextortion Scams - Voorkom de gevaren van seksuele afpersing - Artikelpost

Bescherm jezelf tegen Sextortion Scams - Voorkom de gevaren van seksuele afpersing

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 281 | Aantal woorden: 976 | Datum: | 0 commentaar

Jij leest dit artikel nu misschien omdat je een sextortionbericht hebt ontvangen? Het ontvangen van een dergelijke email kan een vervelende en verontrustende ervaring zijn. Het is een vervelend idee dat iemand intieme beelden van jou heeft of andere persoonlijke informatie over jou in het bezit heeft gekregen. En dat dit mogelijk openbaar gemaakt zou kunnen worden dat zorgt misschien voor een paniekreactie. Het openbaar maken van hele persoonlijke informatie of intieme foto's of video's kan grote gevolgen hebben voor jouw reputatie en aanzien. Helaas is het verzenden van sextortion scam mails de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze vorm van digitale afpersing.

In dit artikel zal ik jou inzicht geven in wat sextortion scams precies zijn, hoe ze werken en welke gevolgen ze kunnen hebben. En ik zal proberen wat tips en strategieën te geven. Lees hieronder meer over sextortion scams en soortgelijke ongewenste afpersingstechnieken.

Wat is een Sextortion Scam?

Een Sextortion Scam is een vorm van digitale online afpersing waarbij criminelen proberen om slachtoffers te chanteren. Meestal via email dreigt de crimineel om seksueel expliciet materiaal of andere persoonlijke en gevoelige informatie openbaar te maken van. Het slachtoffer kan dit voorkomen door een bedrag te betalen, vaak door middel van bitcoins. De term "sextortion" is een samenvoeging van de Engelse woorden "sex" (seks) en "extortion" (afpersing).

Bij Sextortion Scam ontvangt het slachtoffer meestal een e-mail, een bericht op sociale media of bijvoorbeeld een SMS. In dit bericht beweert de afperser dat hij / zij intieme foto's of video's van het slachtoffer in bezit hebben gekregen. Of dat ze het slachtoffer hebben gefilmd via de webcam terwijl het slachtoffer sites heeft bezocht met content voor volwassenen.

Voorbeeld van sextortion email

Hieronder een voorbeeld van een sextortion email:

Ik ben een hacker, en ik heb toegang weten te krijgen tot je besturingssysteem. Ik heb ook volledige toegang tot je account. Ik hou je nu al een paar maanden in de gaten. Je computer is namelijk geïnfecteerd met malware via een pornosite die je hebt bezocht. Als je dit onbekend is, zal ik het uitleggen.

Het Trojan Virus geeft me volledige toegang en controle over computer of ander apparaat. Dit betekent dat ik alles op je scherm kan zien, de camera en microfoon aan kan zetten, maar dat jij daar niets van merkt. Ik heb ook toegang tot al je contacten en al je communicatie.

Ik heb een video gemaakt waarop je in de linkerhelft van het scherm ziet hoe je jezelf bevredigt, en in de rechterhelft de video die je op dat moment bekijkt. Met een muisklik kan ik deze video naar al je e-mails en contacten op je sociale media sturen. Ik kan ook al je e-mailcorrespondentie en chatgeschiedenis openbaar maken op de messengers die je gebruikt.

Als je niet wilt dat dit gebeurt, maak dan 1250 EUR in Bitcoin over naar mijn Bitcoin adres (als je niet weet hoe dat moet, zoek dan gewoon op "koop bitcoin" op Google). Mijn Bitcoin adres (BTC Wallet) is: 18F5f8HjLWmysQGV69fG3adTzmJoEWHs8L Na bevestiging van je betaling zal ik de video onmiddellijk verwijderen, en daarmee is de kous af. Je zult nooit meer iets van me horen. Ik geef je 50 uur (meer dan 2 dagen) om te betalen. Ik krijg meteen een melding als je deze e-mail opent, en de timer begint dan te lopen. Aangifte doen heeft geen zin, omdat deze e-mail niet getraceerd kan worden, net als mijn Bitcoin-adres. Ik maak namelijk nooit fouten. Als ik ontdek dat je dit bericht met iemand anders hebt gedeeld, wordt de video onmiddellijk verspreid.

(andere bitcoin adressen zijn bijvoorbeeld: 16pKS1TeH4xHqqBiUz3BtvgfgkHQrAH2yC / 1ARpDonvZ1qVVEi3QhZ44J2GuXrrg735aa / 1Ao9MCtGSBaq5NkwyTSPvUpBDjL9MsBNVC / 18QU69So67HoJ5tN7YVC47TKrUSVf4N9yC / 12UDquE2bJsNDg3581pZwBu4sHub2Tyb9c / 1Do6dw7ghMvPQrfRzo9cz488recPgEnoZo / 15q6fMDS2xXdkjjckowQRU5vCJ93q2LJ3M )

De afpersers gebruiken verschillende technieken om het bericht geloofwaardig te laten lijken. Het bericht kan bijvoorbeeld persoonlijke informatie over het slachtoffer bevatten zoals jouw volledige naam, adres of zelfs wachtwoorden van jouw accounts. Hiermee wekken ze de indruk dat ze echt toegang hebben tot jouw computer en de gegevens die daar op staan. Maar LET OP: Sextortion Scams zijn meestal gebaseerd op loze dreigementen! Met andere woorden, de afperser / afpersers zijn aan het bluffen en hebben helemaal geen toegang tot compromitterend materiaal.

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van Sextortion?

Allereerst: raak niet in paniek, blijf rustig. Gelukkig zijn Sextortion Scams in de meeste gevallen gewoon loze dreigementen. De afperser bluft en hoopt dat het slachtoffer niet nadenkt en gewoon gelijk geld betaald. Zo melden ze in de afpersmail dat ze jou hebben gefilmd zonder dat je dit door had. Maar is dat wel mogelijk? Misschien heb je helemaal geen camera op jouw computer? Of misschien heb je dit afgeplakt? In dat geval kun je het bericht gewoon probleemloos verwijderen en geen seconde tijd meer aan besteden verder.

Neem in ieder geval geen contact op met de afperser.

Blokkeer de afperser en beveilig je online accounts.

Praat erover met vertrouwde vrienden, familie of met een professional op het gebied van ICT.

Het is natuurlijk belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken en regelmatige updates te doen. Is dat al een tijdje geleden? Doe dit dan alsnog.Over de Auteur

Artikelpost

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo