FB pix De keuze tussen DSLR en P&S - Artikelpost

De keuze tussen DSLR en P&S

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1707 | Aantal woorden: 621 | Datum: | 0 commentaar

Fotografie is een fantastische en krachtige manier van expressie. Dezelfde middelen waarmee je mooie herinneringen vast kunt leggen van een uitreiking of bruiloft kunnen gebruikt worden om de maatschappelijke gesteldheid van de wereld te documenteren. Een krachtige foto kan een lach en een traan brengen. Op dit moment zijn digital SLR camera's de standaard in de beeldindustrie. De digitale SLR wordt zowel door professionals als door hobbyisten gebruikt en biedt een hoge functionaliteit en de mogelijkheid om het meeste uit hun foto’s te halen.

 Digitale SLR camera’s hebben zo hun voordelen ten opzichte van zogeheten point-and-shoot camera’s. Het belangrijkste verschil is dat digitale SLR camera’s een veel grotere beeldsensor hebben dan compactere modellen, waardoor ze een hogere mate van creatieve controle en beeldkwaliteit bieden. Als het gaat om controle over scherptediepte en instelbare focus biedt de SLR body een hogere mate van gemak en kwaliteit dan die compact camera’s die dezelfde mogelijkheden bieden. Een ander voordeel van SLR camera’s is de verbeterde performance in tegenlicht. Kortom, SLR camera’s zijn simpelweg beter dan point-and-shoot camera’s. Het enige grote nadeel van DSLR fotografie is de draagbaarheid. Vergeleken met de compact camera’s die momenteel op de markt zijn, zijn de gemiddelde DSLR’s groot en onhandig. Het is prima mogelijk om een point-and-shoot camera mee te nemen als je uitgaat, maar een Sony Alpha a700 in je zak stoppen is simpelweg geen optie gezien het gewicht en formaat van de camera. Fabrikanten zoals Sony en Olympus bieden tegenwoordig wel compacte camera’s met verwisselbare lenzen die de verschillen tussen compacte en DSLR camera’s aanzienlijk verminderen, en enkele problemen die beide cameratypes met zich meebrengen elimineren.

 Wanneer het voor jou het juiste moment voor een DSLR is, hangt helemaal van jezelf af. Als je de discretie en draagbaarheid van een compacte camera wilt laten varen om te kunnen genieten van de superieure beeldkwaliteit en creatieve vrijheid van een DSLR, dan ben je er waarschijnlijk wel aan toe om je DSLR overal mee naartoe te slepen. Als het je er alleen om gaat dat je af en toe een kiekje kan schieten zul je uiteindelijk toch weer richting het gemak van een point-and-shoot camera gedreven worden.

Voor situaties waarin hoge beeldkwaliteit, creatieve vrijheid en focusselectie belangrijk is, en voor situaties waarin je veel tegenlicht zult treffen, zal de DSLR toch bijna altijd als de betere keuze uit de bus komen ten opzichte van compactere modellen. De vrijheid om lenzen te kunnen verwisselen voor verschillende omstandigheden en de mogelijkheid om je camera settings volledig naar eigen wens in te stellen maakt SLR fotografie veel veelzijdiger dan fotograferen met een compacte camera.

 Uiteindelijk is de keus aan jou. Voor het beste beeld biedt SLR fotografie de meeste vrijheid en het meeste potentieel. Waar het gemak betreft kunnen de SLRs gewoonweg niet tippen aan de draagbaarheid van compacte camera’s. Er is niet één specifieke factor waarmee je gemakkelijk de knoop kunt doorhakken om te beslissen of je je DSLR moet meeslepen of je compact camera in je zak moet stoppen. Die beslissing hangt volledig af van de eisen die je zelf stelt aan je foto’s.

 Over de Auteur

Jenny L.

Sony heeft een groot assortiment aan digital SLR camera's, maar ook aan compact camera's die bijna aan de beeldkwaliteit van een DSLR kunnen tippen, zoals de NEX5.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo