FB pix De maximale lengte van een HDMI kabel - Artikelpost

De maximale lengte van een HDMI kabel

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1220 | Aantal woorden: 625 | Datum: | 0 commentaar

Er heerst veel onduidelijkheid over de maximale lengte van een HDMI kabel. Welke lengte kan een HDMI kabel maximaal hebben? Een antwoord op deze vraag is situatie afhankelijk. De maximale lengte van een HDMI kabel wordt voornamelijk bepaald door drie factoren:

 

  •       De kracht van het signaal van de HDMI zender en ontvanger
  •       De kwaliteit van de HDMI kabel
  •       Apparatuur wat het signaal kan storen

Het signaal wat door een HDMI kabel loopt is digitaal en bestaat dus uit enkel eentjes en nulletjes. Dit betekend dat wanneer we een kabel in een totaal storingsvrije ruimte zouden kunnen plaatsen, deze oneindig lang zou moeten kunnen zijn. Helaas is het zo dat in de echte wereld er veel storingsbronnen zijn die het signaal wat door de kabel loopt verstoren. Hierdoor kan het beeld uitvallen of is er zelfs helemaal geen signaal. Door al deze storingsbronnen geldt dan ook: hoe langer de HDMI kabel is, hoe gevoeliger deze is voor storing.

Drie factoren die de maximale lengte van een HDMI kabel bepalen

De eerder besproken factoren; kracht van het signaal van de HDMI zender en ontvanger, de kwaliteit van de HDMI kabel, apparatuur wat het signaal kan storen, beïnvloeden samen de maximale lengte van een HDMI kabel.

De kracht van het HDMI signaal

De eerste factor voor het berekenen van de lengte van een HDMI kabel is de kracht van het bronsignaal. Wanneer dit signaal sterker is zal het uiteraard minder snel worden verstoord dan wanneer het signaal zwakker is. Voor langere afstanden is een apparaat met een sterk bronsignaal dus een vereiste. Hedendaagse HDMI apparatuur geeft een sterk signaal af, apparaten uit de vroegere jaren van HDMI (03 – 04) een zwakker signaal.

De kwaliteit van een HDMI kabel

De tweede factor is de kwaliteit van de kabel. Veel verkopers in de winkel je willen doen geloven; gouden connectoren op HDMI kabels zijn een must. Dit is echter grote onzin. De kwaliteit van een kabel wordt bepaald door de interne afscherming van de 19 aderen die er doorheen lopen. Duurdere kabels, welke vaak dikker zijn, hebben een betere afscherming waardoor er minder snel verstoring optreed. Dit is echter pas zinvol bij afstanden van 5 meter of langer. Omdat de meeste mensen de apparatuur bij elkaar heeft staan zal deze lengte weinig worden bereikt.

Apparatuur wat kan storen

De derde en laatste factor die de maximale lengte van een HDMI kabel bepaalt is apparatuur in de omgeving wat het signaal kan storen. Gedacht kan worden aan; televisies, radio’s, telefoons maar ook stopcontacten en verlichting. Bij het kopen van een langere kabel is het dus handig om goed te kijken naar de mogelijke storingsbronnen die de kabel tegen gaat komen.

Ideale lengte van een HDMI kabel

Zoals hierboven is te lezen is de maximale lengte van een HDMI kabel dus variabel. Soms is dit 5 meter, soms wel 25 meter. Voor de meeste situaties zal echter een standaard kabel voldoende zijn, ondanks dat de verkoper vaak het tegenovergestelde probeert te beweren.Over de Auteur

-

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo