De opmars van de rekenmachine
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: robert35 | Via Artikel Post
Gezien: 705 |
Aantal woorden: 485 |
Datum: Mon, 28 Oct 2013 |
0 commentaar
Een rekenmachine is vandaag de dag niet meer weg te slaan uit de samenleving. Waar de eerste rekenmachines voornamelijk mechanisch van aard waren, zijn de huidige rekenmachines elektronisch van aard en werken ze over het algemeen op batterijen. Ook in grootte, gewicht en prijs van de rekenmachine is er in de loop der jaren veel veranderd. Een resumé over de opmars van de rekenmachine.
De eerste mechanische rekenmachine werd in 1623 gebouwd door Wilhelm Schickard. De eerste rekenmachine was niet eens zozeer bedoelt om eenvoudige rekensommen uit te rekenen, hij werd juist gebruikt voor het berekenen van astronomische tabellen. Doordat deze mechanische rekenmachine enkel daarvoor werd toegepast, zag men niet in wat het nut voor andere doeleinden was. De uitvinding van de rekenmachine zoals wij deze vandaag de dag kennen liet dan ook nog enkele jaren op zich wachten. Pas in het jaar 1643 maakte Blaise Pascal, een Fransman, een voorloper van de rekenmachine. Het was de eerste rekenmachine die naast optellen en aftrekken ook kon delen en vermenigvuldigen.
Toen in 1673 het worteltrekken aan de rekenmachine werd toegevoegd ontstond nog geen run op de verkoop van rekenmachines. Het was pas eind negentiende eeuw dat de rekenmachine vanuit commercieel oogpunt werd geëxploiteerd. Het was niet zozeer dat de toen ontwikkelde rekenmachine zoveel meer kon dan zijn voorgangers. Juist doordat het productieproces en de materialen van de rekenmachine goedkoper konden worden omgevormd tot een rekenmachine, werd de rekenmachine echt een succes.
Halverwege de twintigste eeuw kwam de eerste elektronische rekenmachine om de hoek kijken. De eerste elektronische rekenmachine was best prijzig, groot en bovendien erg zwaar. In de zeventiger jaren zorgde Hewlett-Packard er uiteindelijk voor dat de wetenschappelijke rekenmachine op de markt kwam. De eerste echte compacte en lichte rekenmachine. In prijs was deze rekenmachine echter nog niet betaalbaar voor iedereen.
Vele evoluties later kunnen we in de eenentwintigste eeuw niet meer geloven dat een rekenmachine ooit zo zwaar heeft gewogen als een boek. De nu beschikbare rekenmachines zijn licht, compact en hebben bovendien een voor iedereen betaalbare prijs. Doordat de rekenmachine zo compact kon worden gemaakt zie je het ook vaak terug in horloges en mobiele telefoons.
De laatste toepassingsmogelijkheid van rekenmachines is de beschikbaarheid ervan in een online omgeving. Zelfs de uitgebreide functionaliteiten van een grafische rekenmachine kunnen tegenwoordig worden geraadpleegd met een online rekenmachine. Doordat iedereen op ieder moment online kan zijn, is dit het laatste aspect wat sterk heeft bijgedragen aan de opmars van de rekenmachine.
Over de Auteur
De opmars van de rekenmachine is een zeer interessant verhaal, dat ik graag met jullie wil delen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen