De technologie van een LCD TV uitgelegd
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: JennyL | Via Artikel Post
Gezien: 1580 |
Aantal woorden: 547 |
Datum: Thu, 28 Apr 2011 |
0 commentaar
De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen in de televisietechnologie explosief toegenomen waardoor er grotere en betere schermen en signaalmogelijkheden zijn ontstaan voor de gemiddelde klant. De keerzijde hiervan is dat we gebombardeerd worden met allerlei verwarrende termen en etiketten voor de berg aan keuzes waarmee we worden geconfronteerd als we op zoek zijn naar een nieuwe TV. Laten we één term, namelijk LCD, eens onder de loep nemen en precies uitleggen wat het betekent en hoe het werkt.
Ten eerste staat LCD voor Liquid Crystal Display. Vloeibare kristallen zijn bijzonder doordat ze een staat innemen die het midden houdt tussen een vaste en een vloeibare stof. Daardoor kunnen ze zich verplaatsen en hun moleculaire oriëntatie wijzigen als een vloeistof en toch onafhankelijk blijven zoals een vaste stof. De kristallen veranderen door het toevoegen van warmte van een vaste naar een vloeibare stof. Teveel warmte en ze worden volledig vloeibaar; niet genoeg warmte en ze blijven een vaste stof. Daardoor kunnen LCD TV's, net als LCD-computerschermen en andere LCD-displays, warmtegevoelig worden en kunnen ze moeilijk werken in zeer warme of koude omstandigheden.
In een LCD TV zitten de vloeibare kristallen tussen twee lagen gepolariseerd glas die in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar staan. Er zitten microscopisch kleine groeven in de binnenkant van het glas die de richting van de polarisatie bevestigen. De vloeibare kristallen die in LCD TV's worden gebruikt, worden Twisted Nematics genoemd. "Nematic" betekent dat ze georiënteerd zijn in een bepaald patroon en dat ze verdraaid zijn, maar recht worden als ze worden blootgesteld aan elektriciteit. De vloeibare kristallen zijn verdraaid in de richting van de groeven in het glas en vormen een spiraalpatroon waarbij het laatste kristal in een hoek van 90 graden op het eerste kristal staat. Licht dat van achter het glas wordt geprojecteerd wordt door de kristallen geleid tot het door de voorkant van het scherm schijnt. Maar bij rechtdraaien door een stroomstoot wordt de kristallen uitgelijnd volgens de polarisatie van het voorglas waardoor het licht geblokkeerd wordt. De precieze mate van het rechtdraaien bepaalt hoeveel licht uw ogen bereikt hetgeen een grijsschaal creëert op uw scherm. Als een kristal wordt uitgelijnd tegen het gepolariseerde glas, dan krijgt u wit. Als het gedeeltelijk wordt recht gedraaid dan verschijnt die pixel als een grijstint en bij totale blokkering wordt de pixel zwart. De schermen kunnen meestal 256 verschillende kleurtinten weergeven. Rijen en kolommen van kleine transistors en condensators die een matrix van pixels vormen, elk met 3 subpixels met rode, blauwe en groene kleurfilters. Als de juiste rij en kolom geraakt wordt met stroom, en de juiste subpixel wordt verlicht, dan verdraaien de kristallen zich om zich uit te lijnen onder de juiste hoek om zo de benodigde kleurtint te vormen. Des te meer pixels uw scherm heeft, des te gedetailleerder het beeld. Dit wordt resolutie genoemd. De meeste geavanceerde schermen hebben tegenwoordig een resolutie van 1080p wat betekent dat er 1080 lijnen met pixels zijn per frame op het scherm.
Over de Auteur
Sony heeft een breed assortiment verschillende televisies, of u nu een lcd tv of een 3d tv wilt.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen