Energie uit waterkracht - Artikelpost

Energie uit waterkracht

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1013 | Aantal woorden: 410 | Datum: | 0 commentaar

 

Water heeft de eigenschap dat het altijd van boven naar beneden wilt. Van deze energie kunnen wij gebruik maken. In Nederland gaat dat veel moeilijker als in andere landen. Want de meeste energie kan je krijgen als het water van een hoogte valt. Bijvoorbeeld van een berg. En omdat Nederland haast geen heuvels heeft is dit veel lastiger.

 

Wat is waterkracht?
Wel eens bij een waterval gestaan? Zo ja, dan weet jij ook wel dat daar met heel veel lawaai het water naar beneden komt. In dit vallende water zit veel energie. Het water valt omlaag door de zwaartekracht. Tegelijkertijd zal de zon ervoor zorgen dat er water verdampt. Dit verdampte water komt in de lucht terecht en in de vorm van regen en sneeuw komt dit water weer in de bergen terecht. Het water zal zelf de snelste weg omlaag zoeken en daardoor een stroming gaan veroorzaken. Als je hier op een bootje zou zetten, zul je zien dat die mee vaart op het water. Het bootje vaart nu op waterkracht. Als je er een molen in zet, kan je de energie van het water gebruiken.

 

Dus zo werkt waterkracht!
Je kan de waterkrachtcentrale eigenlijk wel vergelijken met een soort moderne watermolen. Door het vallende en stromende water dat erdoor gaat zal er een turbine gaan draaien. De generator zal er vervolgens voor zorgen dat deze draaiende beweging word omgezet in elektriciteit. Hoe harder het water stroomt, hoe meer energie je eruit kan halen en vervolgens gebruiken. Daarom staan er in landen die rijk zijn aan veel bergen en water, waterkrachtcentrales. Een mooi voorbeeld hiervan is het land Noorwegen die 99% van zijn energie uit de waterkracht haalt. Voor het plaatsen van een waterkrachtcentrale in de bergen is wel een stuwdam nodig. Achter deze dam ontstaat er een stuwmeer. Door het groot aantal hoogteverschil stroomt het water met veel kracht naar beneden. Het water zal door een opening van de dan heen gaan. Op dat punt zullen de turbines ervoor zorgen dat de waterkracht word omgezet in elektriciteit.

Over de Auteur

Energy Companies in Houston is a website that lives to serve you. Need energy tips? We got it. Information about green energy? Got it. We are dying to inform you about all those rates and plans, drop us a visit if you want!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo