Het belang van prototyping - Artikelpost

Het belang van prototyping

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 394 | Aantal woorden: 430 | Datum: | 0 commentaar

Prototyping, hoe zit dat nu precies?

Bij het opstellen van een nieuw idee of product ontwerp blijft het vaak niet enkel bij een schets op papier. Het realiseren van een prototype, ook wel prototyping genoemd, zorgt er voor dat het gekenschetste idee wordt ontwikkeld tot een concept waarbij het doorvoeren van verbeteringen of aanpassingen mogelijk is.

Waarom een prototype?

Het vervaardigen van een prototype geeft de ontwikkelaar de kans om zijn of haar product te vertalen naar een concept of proces. Het is zeldzaam dat een ontwerp in één keer volledig gebruiksklaar is en geen aanpassingen vergt. Een prototype is daarom uitermate geschikt om in diverse fases feedback te ontvangen van eindgebruikers.

Door in verschillende fases feedback te ontvangen van eindgebruikers worden de sterktes en zwaktes van het ontwerp sneller in kaart gebracht waardoor het doorvoeren van aanpassingen of verbeteringen in een vroeg stadium nog mogelijk is. De toegevoegde waarde van de verkregen feedback verkleint de kans dat de producent voor onvoorziene kosten of problemen komt te staan. Zonder prototyping is het ontwerp eigenlijk gedoemd om te mislukken.

Wat voor soorten zijn er?

Prototypes worden in verschillende vormen, maten en materialen vervaardigd. Afhankelijk van het doel wat je met je prototype wil bereiken en de betrokken prototypebouwer zijn verschillende opties mogelijk. 

Een functioneel prototype gaat het voornamelijk om de technische functies van het ontwerp. Het design of uiterlijk is dan nog van ondergeschikt belang. In deze fase is het voornaamste doel om de techniek inzichtelijk en functioneel te krijgen.

Een vorm prototype is het tegenovergestelde van een functionele. Het gaat hierbij vooral om de vorm, het design en materialen die worden gebruikt. In deze fase is het voornaamste doel om te testen of het ontwerp handig in gebruik is.

Een design prototype is een combinatie van de eerder genoemde prototypen. Dit ontwerp komt het dichtste bij het eindconcept omdat zowel het design als de functie verwerkt zijn.

De noodzaak van een prototype

Prototypes zijn voor startende of bestaande ondernemers een noodzakelijke behoefte geworden voordat een product wordt gelanceerd. Door het toepassen van vroeg verkregen feedback en onderzoeksdata vergroot dit de kans op een succesvolle lancering van een ontwerp.Over de Auteur

B.engineering is een ingenieursbureau gespecialiseerd in de verzorging van totaalprojecten

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[93 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo