FB pix Het Energieverbruik van LCD TV's - Artikelpost

Het Energieverbruik van LCD TV's

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1382 | Aantal woorden: 542 | Datum: | 0 commentaar

Als u overweegt een nieuw tv toestel aan te schaffen, vraagt u zich waarschijnlijk af wat het verschil is tussen plasma, LCD, en LED tv’s. Verschillen in kwaliteit en performance afhankelijk van specifieke instellingen terzijde, deze verschillende technologieen verbruiken allemaal een andere hoeveelheid energie. Voor degenen die bewust zijn van het milieu en hun energiegebruik willen beperken, is het belangrijk om een LCD tv te vinden die geen grote hoeveelheden stroom verbruikt.

Het energieverbruik van HD tv’s wordt bepaald door drie factoren: helderheid, schermformaat en de technologie achter het scherm. De helderheid kan worden aangepast door de gebruiker om het stroom verbuik te beperken, maar het schermformaat, als u eenmaal een tv heeft aangeschaft, is niet meer te veranderen. Uiteraard verbruikt een 52” LCD beeldscherm meer energie dan een 19” plasma scherm, maar hoeveel meer hangt af van de individuele instelling van het toestel.

Schermformaat

Als u uw oude buis inruilt voor een tv met een flink groter formaat, kunt u er natuurlijk op rekenen dat uw elektriciteits rekening iets omhoog zal gaan. Hoe groter de tv, hoe meer elektriciteit hij gebruikt, dus houdt u hier rekening mee. Een groot 52” beeldscherm verbruikt ongeveer drie keer zoveel energie al seen kleiner, 32” model.

Technologie

De technologie die gebruikt wordt om het beeld op te wekken spelt ook een grote rol in het energieverbruik. Plasma tv’s staan erom bekend dat ze energie slurpen, dus deze zijn waarschijnlijk  minder geschikt voor energiebewuste huishoudens. Ter illustratie, in verscheidene tests uitgevoerd over de laatste drie jaar werdt geconcludeerd dat plasma tv’s gemiddeld drie keer zoveel energie verbruiken dan LCD tv’s. Al zijn er verbeteringen doorgevoerd in de plasma technologie die betekenen dat de energie consumptie tegenwoordig lager is, heeft de introductie van de LED technologie in LCD tv’s ervoor gezorgd dat deze nog efficienter zijn.

De reden dat plasma tv’s zoveel stroom verbruiken is dat elke pixel in het scherm een individuele lichtbron is. Zoals u zich kan voorstellen, kost het veel meer energie om elk apart lichtpuntje te laten branden, dan om een groep pixels van energie te verzien die hetzelfde beeld kunnen uitzenden zonder afzonderlijk energie te verbruiken. LCD tv’s die gebruik maken van LED technologie in plaats van een fluoriserende achterverlichting zijn zelfs nog energievriendelijker, omdat LEDs meer licht uitstralen met minder vermogen dan andere lichtbronnen.

De meeste HD tv’s hebben ook een soort dimmer technologie die de gebruiker in staat stelt om de achterverlichting te verminderen of helemaal uit te schakelen. Alhoewel deze toestellen de meest energiezuinige tv’s zijn die u tegenwoordig kunt verkrijgen, spaart u er qua jaarlijkse kosten meestal niet ontzettend veel mee uit.

 Over de Auteur

Sanne Velthuis

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo