FB pix Het verschil tussen ADSL en kabel - Artikelpost

Het verschil tussen ADSL en kabel

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1446 | Aantal woorden: 734 | Datum: | 0 commentaar

Via de telefoonlijn

Hoewel steeds minder mensen gebruik maken van een vaste telefoonlijn (de mobiele telefoon geldt voor velen als de enige manier van telefoneren) is die telefoonlijn toch het grote verschil tussen ADSL en kabelinternet. ADLS loopt namelijk via een telefoonlijn en een kabelverbinding via het datanetwerk van een kabelexploitant. Beide varianten zijn breedbandverbindingen.

Dus?

Kabelinternet gaat via een netwerk waardoor je de verbinding deelt met meerdere mensen die in jouw omgeving wonen. Als die mensen veel downloaden heeft dat dus bijvoorbeeld invloed op de snelheid van jouw internet. Lekker dan! Je betaalt voor je eigen internet maar je bent nog steeds afhankelijk van andere mensen. ADSL daarentegen heb je voor jezelf alleen en dat deel je dus niet. Let op: kabelinternet is echt niet standaard langzamer dan ADSL! Je kunt via de kabel dezelfde (en soms zelfs een snellere) snelheid halen als bij ADSL.

Tech talk: ADSL

Zonder het heel technisch te maken, is het toch zaak om toe te lichten hoe het achter de schermen loopt bij zowel kabelinternet als ADSL. Laatstgenoemde loopt via een analoge of digitale telefoonlijn. Dit betekent dat de beschikbaarheid in Nederland hoog is. Maar het nadeel van een telefoonlijn is dat de kwaliteit achteruit kan gaan als je op grotere afstand van een centrale woont. Kwaliteit uit zich in snelheid en die gaat omlaag als de afstand naar de centrale groot is. Dit KAN gebeuren, het is geen gegeven. De beschikbare bandbreedte blijft in elk geval altijd hetzelfde bij ADSL.

Tech talk: kabel

Kabelinternet is vooral te omschrijven als een mogelijkheid tot hoge maximale downloadsnelheid. Maar je deelt de bandbreedte met anderen, en daarom kan de snelheid dus weer omlaag gaan. Je betaalt dus eigenlijk voor grote maximale snelheden die niet altijd behaald worden.

Eén of meerdere providers

Een andere factor is dat op de meeste kabelnetwerken vaak maar één internetprovider actief is. Er is dus geen sprake van kiezen voor de voordeligste aanbieder. ADSL gaat via jouw telefoonlijn en die kun je wel zelf beheren omdat het verplicht is voor providers om te kunnen concurreren via dat netwerk. Maar het signaal gaat dus omlaag als de wijkcentrale niet in de buurt is. Er wordt gesproken over een grens van vier kilometer. Zo groot is die afstand dus ook weer niet. De bandbreedte van kabelinternet is veel groter dan die van ADSL, maar er maken meer mensen gebruik van. Hoe meer mensen, hoe minder snelheid.

En wat is dan de beste keuze?

Het is verstandig om eerst eens te kijken naar wat de verschillende aanbieders van zowel ADSL als kabelinternet zoal in huis hebben. In principe maakt de keuze namelijk niet eens zo heel veel uit, want wat je ook kiest: je kunt op internet. Maar wat zijn de leuke bijkomstigheden? Providers willen klanten winnen, dus vaak worden er aanbiedingen getipt die voordelig uitpakken. In de portemonnee welteverstaan! De snelheid van internet is slechts een van de verschillende factoren waar op gelet moet worden. Er zijn providers waarbij je achteraf je abonnement nog kunt aanpassen. Dat is sowieso belangrijk, want je wilt niet vast zitten aan iets waar je niet het beste resultaat uit haalt.

Vergelijk de kadootjes

Bij het maken van een keuze kun je veel beter letten op de leuke extraatjes die providers bieden om jou als klant binnen te slepen. Gratis telefoneren bijvoorbeeld, of tv on demand (internet tv). En denk na over hoe je internet eigenlijk wilt gebruiken. Ga je vooral surfen en mailen, dan heb je absoluut geen dure, snelle verbinding nodig. Bij veel downloaden is snelheid wel een aanrader.

Conclusie?

ADSL deel je niet, maar als je op een locatie ver van de centrale zit, kan het alsnog invloed hebben op je snelheid. Kabel deel je met anderen, en dat kan ook de snelheid beinvloeden. In beide gevallen is het echter toch een kwestie van afwachten. Hoeveel buren je ook hebt, die film of cd kun je echt wel downloaden. Ook als je ADSL hebt!

 Over de Auteur

Bij het kiezen van een internetaansluiting is het belangrijk dat je let op wat je precies kiest.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo