Hoe beveilig ik mijn auto?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: geertwiersma | Via Artikel Post
Gezien: 1537 |
Aantal woorden: 658 |
Datum: Sun, 29 Jul 2012 |
0 commentaar
Het is haast niet voor te stellen hoe onschuldig veiligheidscampagnes op radio en tv ooit waren, vergeleken met de gestileerde gruwelen waarmee je tegenwoordig wordt geconfronteerd. Een van de allereerste initiatieven om roekeloos gedrag onder de Nederlandse bevolking tegen te gaan, liet dan ook geen verminkte lichaamsdelen of losgeslagen ruzies zien, maar draaide om een klein tekenfiguurtje met een wijnglas op zijn hoofd, die onder het motto “glaasje op, laat je rijden” de taxi verkoos boven zijn eigen auto.
Een slogan die daar in zijn eenvoudigheid wel op lijkt is “niets erin, niets eruit”: al jarenlang hét mantra tegen auto-inbraken. Simpele maatregelen blijken nog steeds het belangrijkst in het voorkomen van diefstal en schade. Het gaat namelijk schrikbarend goed met de criminele exploitatie van onze trouwe vierwieler: niet alleen blijven auto-inbraken een veelvoorkomend probleem, maar, zo berichtte de NOS, in 2011 werden er 11.658 auto’s ontvreemd, een handjevol minder dan het jaar daarvoor. Vandaar dat we hier alle tips tegen inbraak en diefstal de revue nog eens laten passeren.
We beginnen met een open deur: laat nooit de deuren openstaan. Alles moet altijd op slot, maakt niet uit hoe snel je weer terug bent. Laat ook nooit de sleutels in het contact zitten. Bijna elke autoriteit op het gebied van verzekering en misdaadbestrijding beaamt dat het geven van aanleiding (of, als je in een hele mooie wagen rijdt, misschien zelfs verleiding) de voornaamste risicofactor is. Ook parkeer je bij voorkeur binnen of op een beveiligde parkeerplaats en anders toch op zijn minst op een goed verlichte plek.
Bij dat “niets eruit, niets erin” komt echter meer bij kijken dan alleen het meenemen van je navigatiesysteem, portemonnee, frontje en mobiele telefoon. Wat ook helpt is om op elke mogelijke manier laten zien dat er in je bolide daadwerkelijk niets te halen valt: geen jassen laten liggen, altijd het handschoenenkastje open laten staan en geen ruimtes afgedekt laten (voor stationwagons).
Wie te veel films kijkt en daardoor het romantische beeld heeft dat een autodief altijd een op zichzelf opererende, wat domme man met een baardje en een koevoet is, heeft het mis. Uit onderzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de wereld van de georganiseerde autodiefstal minstens zo georganiseerd is als menig legitieme bedrijfstak. Niet alleen zijn er ontzettend veel verschillende partijen bij betrokken, maar ook maken criminelen bijna altijd een zorgvuldige afweging wat betreft de pakkans en het rendement. Net zoals er bij woninginbraken een drieminutenregel is, zal ook het merendeel van de autodieven afhaken als vooraf duidelijk is dat stelen te lang duurt. Maatregelen als een alarm, een startonderbreker, een stuurslot, het graveren van het kenteken in de ruiten en simpelweg vooruit inparkeren zorgen ervoor dat het gewoon veel minder makkelijk en aantrekkelijk wordt om je auto te stelen.
De laatste tip wordt het vaakst vergeten: wees altijd zeer voorzichtig met je autosleutels. Steeds vaker worden autosleutels ontvreemd uit jassen of tassen of wordt zelfs in huis ingebroken met als enige doel de rammelende bos van de keukentafel te grissen, waarna de bewoner zijn wagen kwijt is.
Het beperken van auto-inbraken en autodiefstal gaat elke wagenbezitter aan het hart. Niemand wil na een avondje uit een lege parkeerplaats terugvinden of glas van de banken moet vegen en een afspraak moeten maken zodat van je leeggeroofde auto de
autoruit vervangen kan worden. En het zijn dus niet alleen de dure beveiligingssystemen en beveiligde parkeervoorzieningen die helpen: wat betreft de veiligheid van je auto zit geluk net zo goed in de kleine dingen.
Over de Auteur
Geert Wiersma schrijft over auto's, onder andere op zijn eigen blog
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen