Hoe steden ingrijpend veranderen door de komst van smart cities - Artikelpost

Hoe steden ingrijpend veranderen door de komst van smart cities

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 177 | Aantal woorden: 584 | Datum: | 0 commentaar

Hoe steden ingrijpend veranderen door de komst van smart cities

Steeds meer mensen in Nederland trekken naar de stad toe. Hier zijn verscheidene redenen voor. Een belangrijke daarvan is dat mensen het liefst zo weinig mogelijk reizen naar hun werk. Daarnaast vinden ze het belangrijk om ook voorzieningen in de buurt te hebben. Hierdoor wordt het steeds drukker in de steden en daardoor zullen deze zich constant moeten ontwikkelen. In dit artikel wordt daarom gekeken naar de veranderingen die de steden moeten doormaken en waar deze toe zullen leiden.

Wat is een smart city?

Een smart city is een stad die gebruik maakt van informatie en communicatie technologie om zo de economische groei, leefbaarheid en duurzaamheid van de stad te verhogen. Hierdoor wordt het transport sneller, maar ook het werken en wonen in de stad veiliger en aangenamer. De digitale revolutie in de ICT-branche maakt het mogelijk dat een stad duurzaam kan blijven groeien. Dichtbevolkte steden als Rotterdam en Amsterdam zullen zich als eerst snel moeten aanpassen tot smart cities. De groei van deze steden wordt volgens onderzoek van de Verenigde naties anders teveel geremd door ecologische factoren zoals luchtvervuiling.

Waarom zijn smart cities nodig?

Slimme steden zullen nodig zijn om te zorgen dat de steden de drukte aankunnen. Anders dan ontstaan er verdere problemen. Meer mensen betekent ook dat er meer ruimte nodig is en daarom zal er goed gekeken moeten worden naar hoe deze ruimte het beste benut kan worden. Ook voor het behalen van de klimaatdoelen is dit een belangrijke stap. De uitstoot in steden is hoog (Wereldwijd 70% van CO2-emissies) en daarom is het van groot belang dat de CO2-uitstoot teruggedrongen wordt. Uiteindelijk zullen steden steeds meer een circulaire economie moeten worden om zo verspilling van grondstoffen tegen te gaan.

Wat kan slimme technologie in een smart city?

Door middel van slimme apparaten kun je de parkeermogelijkheden beter regelen. Sensoren kunnen bijvoorbeeld aan straatlampen bevestigd worden om te kijken of er nog parkeerplekken vrij zijn. Maar er kan ook gekeken worden of er mensen te lang parkeren of op de verkeerde plek staan. Het mooie is dat niet alleen de politie de informatie kan gebruiken, maar ook de autobestuurders. De weggebruiker kan op deze manier makkelijk een plekje te kunnen vinden.

Zijn er nog meer voordelen?:

Nog een paar belangrijke voordelen worden hier opgesomd: - De luchtkwaliteit en geluid kan gemeten worden om zo specifieke maatregelingen in bepaalde locaties te kunnen nemen. - Elektrische auto’s kunnen zich opladen met behulp van smart city hubs door zich op te laden aan palen van straatverlichting. Hierdoor komen er goedkope laadstations. - Slimme straatverlichting kan zorgen voor een besparing van 10 tot 20% op energiekosten van verlichting.

Werk aan de winkel voor steden

Steden zullen flink moeten investeren in verbetering van de infrastructuur om gebruik te kunnen maken de slimme technologie. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de GWW sector (Grond, Water en Wegenbouw). Wil jij ook meehelpen om steden nu en in de toekomst te voorzien van goede infrastructuur? Klik dan op het linkje in dit artikel.Over de Auteur

Joost Eilander

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[183 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo