Hoe werkt een nachtkijker?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Bis | Via Artikel Post
Gezien: 1239 |
Aantal woorden: 411 |
Datum: Mon, 5 Aug 2013 |
0 commentaar
Veel mensens weten wat een nachtkijker is. Maar hoe werkt een nachtkijker nu precies? En wat is een warmtebeeldkijker?
Wat is een nachtkijker
Een nachtkijker is een kijker die het mogelijk maakt om bij duisternis beter te kunnen zien. De eerste nachtkijkers stammen al uit 1935. In 1939 werden de eerste nachtkijkers gebruikt in het Duitse leger. Tijdens de oorlog werd de techniek van restlichtversterking snel verbeterd. De eerste nachtkijkers werden gebruikt door een klein aantal piloten en tankbemanning. Pas tijdens de Vietnamoorlog werden nachtkijkers op grote schaal gebruikt.
Hoe werkt een nachtkijker?
De meeste nachtkijkers maken gebruik van twee technieken:
- restlichtversterking
- infrarood techniek
Ook al is het midden in de nacht, er is bijna altijd restlicht aanwezig. Restlicht is het licht van de maan, sterren en kunstmatige lichtbronnen (ook wel strooilicht genoemd). Een
nachtkijker kan de hoeveelheid restlicht tot wel 1000 x versterken. Is er geen restlicht? Dan heb je niet zo veel aan je nachtkijker. Daarom zijn de meeste nachtkijkers voorzien van infraroodtechniek. Een infraroodschijnwerper "verlicht"de omgeving en de nachtkijker kan dat infrarood licht omzetten naar gewoon beeld. Voor het blote oog is infraroodlicht onzichtbaar.
Wat is een warmtebeeldkijker?
Een warmtebeeldkijker is een nachtkijker die gebruik maakt van een heel ander principe dan een restlichtversterker. Een warmtebeeldkijker zet temperatuurverschillen om in beeld. Door minimale verschillen in de temperatuur van bijvoorbeeld, gras, bomen en steen ontstaat een gedetailleerd beeld. Levende en/of verwarmde objecten steken zeer goed af tegen de omgeving. Een warmtebeeldkijker maakt nauwkeurig nachtzicht mogelijk.
Toepassingen
Over het algemeen zie je dat nachtkijkers gebruikt worden door overheidsinstanties zoals politie en defensie. Daarnaast worden nachtkijkers ook gebruikt binnen de scheepvaart, luchtvaart en bij reddingsdiensten. Tegenwoordig zijn nachtkijkers best betaalbaar. Hierdoor zien we dat steeds meer particulieren een kijker aanschaffen voor bijvoorbeeld het observeren van dieren. Nachtrichtkijkers worden gebruikt voor de jacht. Hiervoor is een speciale vergunning nodig. Een nachtkijker is in Nederland vrij te bezitten.
Over de Auteur
Bis, is het support account van BishShops. Regelmatig worden ingewikkelde producten op heldere wijze uitgelegd.
Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je