Is het einde van de fysieke sleutel dan nu echt nabij? - Artikelpost

Is het einde van de fysieke sleutel dan nu echt nabij?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 151 | Aantal woorden: 1333 | Datum: | 0 commentaar

De hele wereld lijkt met de dag digitaal te worden. Steeds meer apparaten kunnen van een afstand bediend worden. Wat in de jaren tachtig begon met de afstandsbediening groeide in de jaren negentig steeds verder uit toen het internet haar intrede deed. Want hiermee stond uiteindelijk het internet of things. Hiermee konden apparaten zoals lampen en de temperatuur in het huis op afstand bediend worden. Een lange tijd leek de auto wel mee te gaan in vele technische snufjes maar maar de autosleutel bleef tot op heden nog een soort fysieke sleutel. Tot nu zo lijkt het.
Autofabrikant Volvo is al een aantal jaar bezig om een vervanging te ontwikkelen voor de autosleutel.  Via een app op de Iphone of een Android toestel zou de app straks te openen en te starten moeten zijn. Hiermee lijkt de autosleutel straks net als de pinpas een evolutie door te gaan maken. De transitie zal net als bij Apple Pay in kleine stapjes gaan. Dat deze omwentelingen steeds sneller gaan zagen we al gebeuren bij het gewone contactloos betalen. Hiermee doelen we op het betalen met een pinpas die in de buurt van een pinapparaat wordt gehouden. 


Digitale applicaties steeds populairder


De betaalvereniging Nederland maakte afgelopen jaar al bekend dat er al een stijging was van 7 procent in 2019 vergeleken met 2018. Het aantal contactloze betalingen bedroeg vorig jaar 56 procent. Hier zitten de betalingen van Apple Pay ook bij. Het getal laat in ieder geval een behoorlijke toename zien. Er werden maar liefst 4,37 miljard pin- en credit-betalingen gedaan. Dat is niet mis. Het laat zien dat de huidige consument de digitale revolutie al behoorlijk omarmt, heeft. 


De digitale sleutelbos zou een nog groter succes kunnen worden denken wij zelfs. Als we kijken naar het succes van de contactloze pas kijken zien we dat de angst van digitale oneffenheden zo goed als verdwenen lijken te zijn. Als straks de consument overtuigd kan worden op de veiligheid van een app als autosleutel dan kan bijna niets de revolutie van de applicatie sleutel meer in de weg staan. Zeker als je beseft dat de sleutel nog niet bepaald lekker in de zak ligt. De Carkey zoals de digitale sleutel door Apple ook wel genoemd wordt, zou dit ongemak ook kunnen verhelpen. Maar die veiligheid, hoe zit het daar dan mee?


Veiligheid van de Digitale key

Over de veiligheid van de digitale sleutel is nagedacht. Want zonder facetime of Touch ID is de sleutel niet te gebruiken. Dit is een stuk veiliger dan de gewone fysieke autosleutel want als je die verliest dan kan iedereen je auto meenemen. Er is voor de Carkey altijd een verificatie nodig. Dat voelt goed of niet? Toch houden we dan nog een probleempje over. De batterijduur van je telefoon. Wat als je phone leeg is. Kun je je auto dan nog starten.

Auto openen en starten met een lege batterij

Ook als je batterij van je telefoon leeg is, is je auto te starten met je Iphone. Dit wordt dan gedaan door middel van de NFC sensor op de telefoon. Een functie die goed te vergelijken is bijvoorbeeld met de ov-functie die we al kennen uit Apple Pay. Wat wel wegvalt met de batterij is de verificatiefunctie. Hiermee zou iedereen met je telefoon alsnog weg kunnen rijden en hebben we hetzelfde mankement als de fysieke autosleutel.

Extra beveiligingsmaatregelen voor digitale sleutels

 

Aan eventuele blokkade functies voor de digitale sleutel zouden dus een welkome functie zijn voor de Digital Key. Daar wordt nu ook hard aan gewerkt.  Want dat moet wel op orde zijn natuurlijk. Maar als dit eenmaal op orde is dan voorzien wij een gouden toekomst voor deze nieuwe smartphone key. In dit artikel spraken vooral over de ontwikkelingen rondom de apps en mogelijkheden op de Iphone maar ook de Android zal er vanuit Car Connectivity Consortium apps worden ontwikkeld om straks de auto via een app te openen en te starten.

Over de Auteur

Sjaak van Leers | Marketeer

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo