SSD Drive (solid state disk) - Artikelpost

SSD Drive (solid state disk)

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1066 | Aantal woorden: 1006 | Datum: | 0 commentaar

Solid State Disk of kort gezegd SSD Disk of SSD Drive is de nieuwe manier van data opslag en vervanger van de alom bekende harde schijf (HDD) In dit artikel een korte toelichting over wat deze nieuwe vorm van data opslag is en biedt.

De SDD technisch.

Solid State Drives is data opslag op basis van de werking van flash geheugen of SDRam. Beide soorten geheugens zijn bekend van de usb stick en SD kaart / SDHC kaart. De harde schijf op basis van deze techniek is pas sinds kort in opmars. De belangrijkste reden hiervoor is de mogelijkheid om opslag zoals 120GB, 240GB en 500GB betaalbaar in de markt te zetten. Het grote voordeel van deze techniek is de lees- en schrijfsnelheid samen met een sterk verminderde storingsgevoeligheid.

Reden om te kopen

Snelheid en betrouwbaarheid zijn eigenschappen die bij bedrijven maar ook bij particulieren een hoge ‘wil ik hebben’ factor te weeg brengen. Logisch omdat data die belangrijk is snel en altijd beschikbaar moet zijn. Ook wordt nogal eens vergeten een externe back-up te maken waardoor data verloren kan gaan bij een hard disk crash. Deze nieuwe opslagtechniek sluit dit natuurlijk niet uit maar voorkomt wel de onaangename verrassing van het crashen.

Inmiddels zijn er Pci en Pci-e SSD Drives maar de meest voorkomende aansluitingen zijn SATA 300, SATA 600 (interne ssd drives) Usb 3.0, Firewire en eSATA voor externe SSD drives. Naast de betrouwbaarheid heeft de lees- en schrijfsnelheid een groot voordeel. Zware programmas of data (games, audio en video) die snel ter beschikking moeten staan van de processor en geheugen worden tot een factor 5 sneller. Ook de grootste ergernis van veel laptop en pc gebruikers, opstarten van Windows, verbeterd enorm.

 

In de benchmarks van Hardware.info staan de prestaties in verschillende tabellen naast elkaar.

 

De specialisten van 112 SSD adviseren om over te gaan op deze nieuwe techniek met een beperkte opslag. Hierop het OS (Operating System), programma’s ( Photoshop, Pinnacle studio, Cubase Studio en games, etc) te installeren. Ook voor de data waar snelle toegang essentieel is kan voor het actuele project naar een partitie van de nieuwe schijf worden geplaatst. Voor alle andere data kan de HDD worden gebruikt. Hiermee wordt maximaal voordeel behaald tegen een aantrekkelijke prijs.

Voordelen 

  • Snelheid: snelle toegangstijd en hoge lees- en schrijfsnelheid.
  • Stilte: bewegende onderdelen ontbreken. Daardoor produceert een SSD drive geen geluid.
  • Gewicht: Lichter dan de Harde Schijf
  • Sterkte: Stootbestendiger.
  • Zuiniger: Lager verbruik door minder vermogen vraag.
  • Slijtage: Geen bewegende delen.

 

Nadelen

  • Prijs: Door het recent beschikbaar zijn van grotere opslagcapaciteit is de prijs per GigaByte (nog) hoog. De prijzen zullen verondersteld lager worden als deze opslagtechniek langer op de markt is.
  • Capaciteit: Door de hoge pijs per BG en nog niet doorontwikkelde techniek is de capaciteit nog beperkt maar voor de meeste gebruikers ruim voldoende.
  • Flash SDD: techniek op basis van  Flash opslag geeft (nu nog) een maximale houdbaarheid. 

 Over de Auteur

Bertje Bel Webwinkels schrijft artikelen over producten uit één van de specialistische winkels. Dit artikel is door één van de data opslag specialisten van Bertje Bel Webwinkels geschreven.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo