Staal: wat je nog niet wist
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: JustenOMH | Via Artikel Post
Gezien: 1462 |
Aantal woorden: 420 |
Datum: Mon, 20 Nov 2017 |
0 commentaar
Staal, de krachtpatser onder de materialen.
Zoals iedereen wel weet is staal een van de meest gebruikte materialen bij de bouw van de meest uiteenlopende producten. Grote kans dat je bij het lezen van dit artikel minimaal een stuk staal in zicht hebt. Maar wat weet je er eigenlijk over? Dat het een sterk materiaal is, ongetwijfeld. Waarschijnlijk heb je ook wel eens van roestvrij (of: roestvast) staal gehoord. RVS. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat staal een legering (een mengsel van meerdere metalen) is, gemaakt van ijzer en koolstof? Vaak zeggen we ijzer, wanneer we eigenlijk staal bedoelen. IJzer zelf wordt eigenlijk niet meer als eindproduct gebruikt.
De grootste staalfabrikant in Nederland is Tata Steel. Vroeger heette dit Hoogovens IJmuiden. Daar wordt jaarlijks zo'n 7 miljoen ton staal geproduceerd. Ter vergelijking: de grootste staalfabrikant ter wereld is ArcelorMittal, die op jaarbasis 110 miljoen ton staal produceert. Ook is dat bedrijf verantwoordelijk voor 320.000 banen wereldwijd. Er zijn tientallen verschillende soorten staal. Het meest gebruikte soort is ongelegeerd staal. Dit wordt het meest gebruikt omdat het goedkoop is, en omdat het makkelijk te bewerken is. Ook heb je bijvoorbeeld high-speed steel, wat gebruikt wordt voor toepassingen bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld om mee te boren.
Toepassingen
Waar wordt staal het meeste voor gebruikt? De meest voor de hand liggende toepassing is uiteraard constructies. Magazijnen, kranen, bruggen, voertuigen, noem het maar op. Ook afwerkingen zoals handgrepen voor 1001 toepassingen, schroeven, moeren en bouten, pootjes en koppelstukken in meubels bijvoorbeeld. Daarnaast wordt het veel in materieel gebruikt. Een gereedschapskist zit bijvoorbeeld ook vol met staal. Hamers, zagen, schroevendraaiers, beitels. Een andere, zeer nuttige toepassing is kabelwerk. Staalkabels vind je ook overal terug, zowel in constructies als in het werk als materieel. Omdat er verschillende soorten met uiteenlopende eigenschappen zijn, wordt het enorm veel gebruikt. Tot duizenden kilo's trekkracht kun je met staalkabels oplossen. Voor de geïnterresseerden is het erg leuk om eens een tabel met trekkrachteigenschappen te checken, bijvoorbeeld hier. Op de website van Staalkabelstunter kun je overigens nog veel meer lezen over staaldraad- kabels en toebehoren. En uiteraard kun je het daar ook tegen een gunstig tarief bestellen. Uit voorraad leverbaar, dus snel in huis!
Over de Auteur
Staalkabelstunter is voorraadhouder en leverancier van de meest uiteenlopende soorten staaldraad- en staalkabel. Ook toebehoren en gereedschappen worden uit voorraad geleverd waardoor de producten en materialen razendsnel in huis zijn.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen