‘Hé die pasfoto lijkt op iemand die ik ken!’
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Sjaak van Leers | Via Artikel Post
Gezien: 717 |
Aantal woorden: 1174 |
Datum: Fri, 16 Aug 2019 |
0 commentaar
Even een selfie maken behoort voor velen tot de dagelijkse activiteiten en kan inmiddels beschouwd worden als een algemeen begrip in onze samenleving. Op feestjes, evenementen of zelfs tijdens het ‘Netflixen’ zie je de iPhone en Samsung beeldschermen tevoorschijn komen voor een selfie.
Het gaat zo ver dat er nu allerlei apps zijn in omloop zijn om je gezicht te vervormen. Via social mediakanalen als Snapchat en Instagram zijn er allerlei mogelijkheden om je gezicht ouder, vrouwelijker, mannelijker en zelfs dierlijker te maken. Sterker nog, er zijn zelfs apps die het mogelijk maken om van twee gezichten één gezicht te maken. Dit wordt ook wel ‘Morphing’ genoemd.
Dit klinkt natuurlijk allemaal onschuldig en de meeste mensen zien daar het kwaad er niet van in, echter heeft ‘Morphing’ nu de angst aangejaagd bij verschillende overheidsinstanties.
Pasfoto’s maken met je telefoon
Tegenwoordig kan je namelijk met een goede fotocamera op een smartphone, bijvoorbeeld een iPhone 8 of een Samsung Galaxy S9 zelf pasfoto’s maken. Een app die je bijvoorbeeld voor je iPhone kunt gebruiken is pasfoto’s. Nu kun je natuurlijk altijd een pasfoto kunnen maken met je telefoon hoor ik je denken, maar het handige aan een app is dat deze ook rekening houdt met de maatvoering Het probleem hiervan is dat deze pasfoto’s makkelijk te delen zijn met anderen. Door het uitwisselen van die foto’s en de nieuwe fototechnieken ontstaat er een walhalla voor 16-jarigen. Met de apps kunnen ze de foto’s iets aanpassen of morphen om bijvoorbeeld een discotheek in te komen of om auto te rijden. De gezichtsherkenning technologieën zijn momenteel nog niet in staat om ‘gemorphte’ foto’s te herkennen. Momenteel zijn internationale overheden bezig om samen te onderzoeken hoe de gezichtsherkenning technologie verbeterd kan worden om ‘morphing’ te herkennen en tegen te gaan. De nieuwe fototechnieken stellen ons dus voor nieuwe mogelijkheden en problemen.
Het gevaar van delen van (pas)foto’s is natuurlijk wel dat andere beschikken of jouw foto en daar dus niet alleen gebruik maar ook misbruik van kunnen maken. Een kwaadwillend persoon zou dus ook misbruik van jouw foto kunnen maken op andere gebieden als de discotheek. Besef dit goed.
Breng je foto’s in veiligheid
Dat brengt ons gelijk bij een ander punt dat is de veiligheid van foto’s op een telefoon. Door alle open netwerken van vandaag de dag en de bluetooth verbindingen zijn er een hoop mogelijkheden om op een telefoon binnen te komen om zo jouw fotoalbums te benaderen. Om jouw foto’s goed te beschermen dien je een goede virusscanner en firewall op je telefoon te hebben. Lockdown is een goede keuze voor de Iphone en NoRoot voor de Android. Een goede virusscanner zouden wij ook zeker aanraden.
Daarnaast bewaren ook steeds meer mensen veel van hun foto’s op de telefoon. Over het algemeen komt dit omdat de foto’s die op het toestel zijn opgeslagen ook door hetzelfde toestel zijn gemaakt. Zorg dat je altijd een back-up hebt van al je fotobestanden, in de cloud of een externe schijf. Een ander probleem is al er schade aan je toestel wat dan? Of wat nu als je je toestel wilt doorverkopen maar je niet wilt dat de gemaakte foto’s op dat toestel nog als sporen achterblijven, ze zijn immers privé (ook al zul je sommige ervan delen met anderen). Je kunt natuurlijk de telefoon wissen of terugzetten naar fabrieksinstellingen maar als je het echt goed wilt laten gebeuren dan raden we je aan om naar een erkende reparatie shop te gaan. Daar kunnen de deskundige reparateurs in een mum van data alle privé-gevoelige data en foto’s van uw smartphone verwijderen of veilig stellen, mocht je toch vergeten zijn om een reservekopie te maken.
Over de Auteur
Sjaak van Leers
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen