Toslink kabels, wat zijn dat eigenlijk? - Artikelpost

Toslink kabels, wat zijn dat eigenlijk?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 13014 | Aantal woorden: 521 | Datum: | 0 commentaar

Het overbrengen van informatie met behulp van een lichtstraal, daar werd vroeger al over gefantaseerd. De ongelofelijke mogelijkheden voor opslag en het versturen van grote hoeveelheden data zijn grote voordelen van het optische medium.

In 1980 stelden Sony en Philips de standaard van de welbekende cd voor. Als onderdeel van deze standaard werd ook de mogelijkheid ingebouwd om het signaal digitaal over te kunnen brengen tussen de verschillende componenten. Deze standaard heet S/PDIF, wat een afkorting is van Sony & Philps digital interface. Hiermee kon het digitale signaal over een Optische kabel verzonden worden.

Optische kabel toslink

Het optische signaal wordt verstuurd door middel van korte lichtpulsen die respectievelijk een 0 of een 1 voorstellen. Het rode licht dat gebruikt wordt is een led lampje, vaak kan je dit lampje aan de achterkant van een cd-speler zien zitten. Het voordeel van led is dat het erg goedkoop is om te maken en energiezuinig is, maar vooral ook dat het lampje ongelofelijk lang meegaat.

Wat gebeurt er eigenlijk als het signaal niet goed overkomt? Bij het gebruik van goedkope optische kabels komt het nog wel eens voor dat het optische signaal niet overkomt zoals het hoort. Kleine foutjes worden hersteld door middel van het gokken wat het signaal zou moeten zijn. Dit valt niet direct op, maar is natuurlijk niet bevorderlijk voor de geluidskwaliteit. Zijn er nog ergere fouten dan zal  je dat horen in de vorm van harde tikken of het signaal komt helemaal niet over.

Tegenwoordig heeft het optische signaal echter grote hoogtes bereikt op het gebied van geluidskwaliteit. Wat er veranderd is? Tegenwoordig zijn er veel beter optische kabels te krijgen. Deze hebben een hogere kwaliteit optische fiber, een betere ‘lens’ waar het signaal de kabel inkomt en de kabels kunnen flexibeler zijn zonder dat er signaalverlies optreedt. Tegenwoordig zijn er geen hoorbare verschillen tussen de optische en de coaxiale S/PDIF variant. Waarbij de optische variant het voordeel heeft ongevoelig te zijn voor elektrische storingen van buitenaf.

Wat verder erg belangrijk is bij een optische kabel is dat de toslink connectoren precies de goede afmetingen hebben. Bij goedkopere kabels is dit niet altijd het geval waardoor het licht in een hoek de kabel binnenkomt. Door de reflecties binnen de kabel ontstaat er een grotere kans op fouten. Bovendien kan een niet goed passende kabel op den duur uw apparatuur beschadigen.

 Over de Auteur

RU connected biedt de beste kwaliteit hdmi & audiokabels zonder high-end prijzen. Onze kabels bieden een perfecte verbinding tussen uw apparatuur, zodat u optimaal van muziek of film kunt genieten.

Door een doordacht design en het gebruik van goede materialen kunnen wij producten maken die het signaal overbrengen zoals het bedoeld is en dit ook blijven doen.

In ons assortiment hebben wij: optische kabels, hdmi 1.4 kabels, digitale audiokabels en analoge audiokabels. Bij al onze producten staat de kwaliteit voorop.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

PiXXO® Externe CD/DVD Speler en Brander voor Laptop en PC - Optische Drive - Optical Drive - USB 3.0 & USB C - Windows, Mac en Linux - Plug & Play - Inclusief Stevige Beschermcase en Kabel
PiXXO® Externe CD/DVD Speler en Brander voor Laptop en PC - Optische Drive - Optical Drive - USB 3.0 & USB C - Windows, Mac en Linux - Plug & Play - Inclusief Stevige Beschermcase en Kabel

€ 38,50
Toon product

Easy Cables SPDIF Toslink Optische Kabel - 2 Meter
Easy Cables SPDIF Toslink Optische Kabel - 2 Meter

€ 3,80
Toon product

Auronic Externe DVD Speler - Voor Laptop en Brander - USB 3.0 of USB C - Windows, MacOS & Linux - Incl. Hoes + Kabel
Auronic Externe DVD Speler - Voor Laptop en Brander - USB 3.0 of USB C - Windows, MacOS & Linux - Incl. Hoes + Kabel

€ 24,99
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[383 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[179 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo