FB pix Wat is een Membraanschakelaar en wat kun je ermee? - Artikelpost

Wat is een Membraanschakelaar en wat kun je ermee?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1490 | Aantal woorden: 405 | Datum: | 0 commentaar

Iedereen weet wel wat een schakelaar is, het bekendste voorbeeld is toch wel een lichtschakelaar waarmee je de verlichting in- en uit- kan schakelen. Maar wat is er dan anders aan een membraanschakelaar ten opzichte van een ‘gewone’ schakelaar?

Voordelen van membraanschakelaars

membraan schakelaar

Het belangrijkste voordeel is dat de membraanschakelaars stof- en waterdicht zijn. Dit maakt het mogelijk om de schakelaars in te zetten onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld bij industriële toepassingen in vochtige of warme machines en fabrieken. Het bijkomend voordeel hiervan is dat de membraanschakelaars ook eenvoudig te reinigen zijn, het maakt tenslotte niet uit dat ze nat worden. Een ander voordeel is flexibiliteit in ontwerpen en bedieningsvriendelijke oppervlakken.

Flexibel ontwerp van membraanschakelaars

Membraanschakelaars worden meestal op maat gemaakt. Hierdoor zijn de schakelaars inzetbaar voor veel verschillende toepassingen. Zo worden ze bijvoorbeeld ingezet voor toetsenborden in ziekenhuisbedden (zodat ze steriel gehouden kunnen worden), voor alarmsystemen, voor industriële computers en nog andere elektronische apparaten. Dankzij het membraan zijn de schakelaars uitermate geschikt voor toetsenborden en andere schakelaars in vochtige omgevingen. 

Hoe werkt zo een schakelaar?

De schakelaar bevat een schakeling die ingeschakeld kan worden doormiddel van aanraking, hij moet dus fysiek ingedrukt worden zodat het circuit een actie kan registreren. Wanneer je het membraan weer loslaat, dan verbreekt het circuit weer. Je toetsenbord is misschien wel het meest herkenbaar voorbeeld. Wanneer je een toets indrukt verschijnt deze op je scherm, houd je de knop in, dan wordt deze vaker geregistreerd, laat je de knop los, dan verbreekt het contact en gebeurt er niets meer. De knop gaat als het ware weer uit. 

Een membraanschakelaar werkt dus met dezelfde principes als een toetsenbord, maar dan met de bijkomende voordelen van het membraan waardoor deze onder andere waterdicht wordt. Qua gebruiksvriendelijkheid kan een normaal toetsenbord prettiger werken, maar voor veel industriële toepassingen is een normaal toetsenbord niet robuust genoeg.Over de Auteur

Schrijft over diverse onderwerpen, van ingewikkelde techniek tot aan simpele deurmatten. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo