FB pix Wat is micro-CT? - Artikelpost

Wat is micro-CT?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 253 | Aantal woorden: 761 | Datum: | 0 commentaar

Micro-CT wordt ook wel röntgen-microtomografie genoemd. Hierbij worden er röntgenstralen gebruikt om een virtueel beeld te creëren van een bepaald object. 

Waar wordt micro-CT voor gebruikt?

Een micro-CT wordt gebruikt om een 2D beeld te maken van een bepaald object. Deze beelden kunnen bovendien worden omgezet naar 3D beelden. Een micro-CT kan bovendien gebruikt worden bij biologische en niet-biologische objecten. Het is de doel van een micro-CT is dan ook om objecten niet te beschadigen. Hierbij kun je denken aan het maken van een scan van een bepaald dier die niet beschadigd mag worden. Een micro-CT kan gebruikt worden bij chemische analyses. Deze analyse bevat namelijk alle technieken die gebruikt worden bij onderzoek naar de aanwezige stoffen op bepaalde oppervlakken. Zie hier voor meer informatie omtrent chemische analyses. De micro-CT wordt onder andere gebruikt om de textuur van objecten te bestuderen. Het is ook mogelijk om met een micro-CT porositeit te meten in tanden. Objecten van verschillende soorten materialen kunnen bestudeerd worden met dit instrument. Hierbij kun je zowel denken aan bladeren als aan polymeren.

Hoe functioneert een micro-CT?

Een micro-CT gebruikt een straal die eerst reflecteert naar het object en die gaat daarna naar de detector. Vervolgens wordt er een 2D beeld gecreëerd. Deze kunnen echter weer verder ontwikkeld worden tot 3D beeld. Een micro-CT heeft een micrometer bereik. Hierdoor is het mogelijk om afbeeldingen met hoge resolutie te creëren. Er wordt een speciale software gebruikt om de gemeten beelden om te zetten naar afbeeldingen. Door middel van een micro-CT kan je van verschillende kanten naar een object kijken. Het is zelfs mogelijk om 4D afbeeldingen af te beelden. Hierbij is het mogelijk om veranderingen na een bepaalde tijd in te zien van een bepaald object. Wanneer het object bijvoorbeeld biologisch is, kan een verandering met de tijd interessant zijn. 

Micro-CT als middel voor chemische analyse

Een micro-CT kan als onderdeel gezien worden van een chemische analyse. Bij een chemische analyse worden er namelijk kwalitatieve en kwantitatieve dingen aangetoond. De micro-CT kan hier een rol bij spelen. De kwalitatieve analyse gaat over het aantonen van de aanwezige elementen op een bepaald object. De kwantitatieve analyse gaat over het bepalen van de aanwezige chemische stoffen op een bepaald object. Door middel van de micro-CT kan je natuurlijk onder andere texturen bestuderen en dit hoort natuurlijk bij het uitvoeren van een chemische analyse. Bovendien brengt het gebruiken van een micro-CT voordelen met zich mee.Over de Auteur

Als techliefhebber schrijf ik graag over de laatste ontwikkelingen en trend op het gebied van technologie.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo