Wat zijn de voordelen van industriële automatisering? - Artikelpost

Wat zijn de voordelen van industriële automatisering?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 248 | Aantal woorden: 471 | Datum: | 0 commentaar

Industriële automatisering is een begrip dat regelmatig de ronde doet. Wat houdt het precies in? Industriële automatisering is het gebruik van besturingssystemen, zoals computers of robots, en informatietechnologieën voor het uitvoeren van verschillende processen en het aansturen van machines in de industrie, met als doel om personeel te vervangen. Dankzij industriële automatisering kunnen processen consistenter en efficiënter uitgevoerd worden.

Flexibeler produceren

Voorheen was het doel van automatisering het verhogen van de arbeidsproductiviteit, aangezien geautomatiseerde systemen 24 uur per dag kunnen werken en mensen niet. Op de lange termijn scheelt het bovendien flink in kosten, als je de aanschaf- en ontwikkelingskosten afzet tegen het salaris van een werknemer. Vandaag de dag is de focus van automatisering echter verschoven naar het verhogen van de kwaliteit en flexibiliteit van het productieproces. Een voorbeeld: in de automobielindustrie werd de installatie van zuigers in de motor handmatig uitgevoerd met een foutmarge van 1 tot 1,5%. Nu dit proces geautomatiseerd is, is er nog slechts sprake van een foutmarge van 0,00001%.

Groot kostenvoordeel

Dankzij industriële automatisering kun je als bedrijf dus fiks besparen op personeelskosten. Je hebt niet meer te maken met ziekte, betaald verlof en vakanties. Verder vereist industriële automatisering geen andere personeelsbeloningen zoals bonussen, pensioenpremies en dergelijke. Maar bovenal bespaart het, hoewel het gepaard gaat met hoge initiële kosten, het maandloon van de werknemers. De onderhoudskosten die gepaard gaan met het aanschaffen van machines zijn aanmerkelijk lager, omdat ze zelden falen. Gebeurt het wel, dan heb je bovendien alleen een computer en een onderhoudsmonteur nodig om de machine weer op gang te helpen.

Waardevolle informatie vergaren

Door de data van je geautomatiseerde machines op te slaan, kun je belangrijke productie-informatie verzamelen, de nauwkeurigheid van deze gegevens verbeteren en je kosten voor gegevensverzameling verlagen. Dit geeft je waardevolle informatie om de juiste beslissingen te nemen als het gaat om het tegengaan van verspilling en het verbeteren van de kwaliteit van de processen. Systeemintegratie binnen industriële automatisering levert nog meer nieuwe inzichten op. Systemen die samenwerken geven namelijk een completer beeld.

Hoge veiligheid

Tot slot neemt door industriële automatisering ook de veiligheid binnen je bedrijf toe. Computergestuurde processen vervangen namelijk niet per definitie personeel. Industriële automatisering kan de productielijn veilig maken voor de werknemers door robots in te zetten om met gevaarlijke omstandigheden om te gaan.Over de Auteur

Informatief artikel gepubliceerd door Marien van Ham van B&S media

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo