FB pix Wat zijn transducers en wat kun je ermee?  - Artikelpost

Wat zijn transducers en wat kun je ermee? 

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 180 | Aantal woorden: 740 | Datum: | 0 commentaar

Transducers zijn speciale apparaatjes waarmee je energietypes kunt omzetten naar andere types. Vaak worden transducers gebruikt binnen de industriële en wetenschappelijke sector. Denk aan het omzetten van energietypes bij dingen als sensoren en actuatoren. Hierbij kan het bijvoorbeeld nodig zijn om signalen om te zetten in geluidsgolven of om juist geluidsgolven om te zetten in signalen. Op deze manier worden metingen vaak makkelijker en wordt het ook makkelijker om signalen te ontvangen of verzenden.  Een transducer zal hierbij handig van pas komen. Wel zijn er verschillende soorten transducers. De een is bijvoorbeeld goed in het omzetten van energie, terwijl de ander juist helpt bij het laten werken van een trillingsmeter. 

Een trillingsmeter laten werken met een transducer 

Een trillingsmeter is bedoeld om de trillingen van iets te meten. Zo kun je bijvoorbeeld de trillingen van een bepaald systeem of apparaat hiermee meten. Wel heb je voor het meten van een trilling altijd een transducer nodig. Zonder de transducer zal de trillingsmeter ook niet werken. Doordat een transducer trillingen kan omzetten in bepaalde elektrische signalen, wordt het voor de trillingsmeter makkelijk om de trillingen te meten en vervolgens te analyseren. Het werkt als volgt. Je zet de transducer op het systeem of apparaat waarvan je de trilling wilt meten en vervolgens wordt het signaal vanaf de transducer naar de trillingsmeter gestuurd. Dan kun je de trillingen makkelijk aflezen. 

Energie omzetten met een transducer 

Naast het helpen van een trillingsmeter kan een transducer ook handig zijn voor het omzetten van energie. De transducer kan namelijk de vorm van je energie omzetten in een andere vorm. Dit kan een transducer op verschillende manieren doen. Zo bijvoorbeeld door de energie om te zetten in geluidsgolven, beweging of licht. Vaak worden transducers gebruikt bij het omzetten van trillingen en bewegingen in elektrische energie. Dit is voornamelijk handig bij apparaten als sensoren. Denk bijvoorbeeld aan een sensor die de trillingen bij een aardbeving meet om zo vast te stellen hoe heftig de aardbeving was.  

Soorten trillingsmeters en transducers 

Zowel trillingsmeters als transducers kun je in verschillende soorten krijgen. Deze verschillende soorten kunnen dan ook verschillende soorten trillingen meten. Zo heb je bijvoorbeeld een accelerometer die vaak wordt gebruikt voor het meten van lineaire trillingen. Ook heb je een gyroscoop. Deze wordt dan weer vaak gebruikt voor het meten van rotatie trillingen. Het is dan ook belangrijk dat je altijd de juiste transducer en trillingsmeter gebruikt. Met een verkeerde transducer zal de meting namelijk niet concreet genoeg zijn. Een van de populairdere transducers voor het meten van trillingen is de piëzo-elektrische sensor.  

 Over de Auteur

Mijn echte naam is Daniel, ik ben een ervaren copywriter met een passie voor het schrijven van overtuigende en effectieve teksten. Met meer dan 10 jaar ervaring in de branche heeft hij een diepgaande kennis van verschillende schrijfstijlen en technieken om de aandacht van lezers te trekken en vast te houden.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo