FB pix Zwembad energiebesparing - Artikelpost

Zwembad energiebesparing

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 565 | Aantal woorden: 670 | Datum: | 0 commentaar

De meeste zwembaden worden gekenmerkt door een hoog energieverbruik. Op dit gebied valt dan ook nog heel wat te besparen. Hieronder lichten we de oorzaken van hoge energiekosten in zwembaden toe, en bespreken we enkele zwembadtechnieken om energie te besparen.

Zwembadtechniek voor verdamping

De optimale temperatuur van zwembadwater ligt rond de 23 graden. In Nederland ligt de temperatuur van de buitenlucht doorgaans echter een stuk lager. Hoe groter het verschil tussen de temperatuur van het zwembadwater en de temperatuur van de lucht erboven, hoe sneller het water zal verdampen. Dit verdampen is wat bij de meeste zwembaden zorgt voor de meeste kosten. Wanneer het verdampen van het zwembadwater kan worden geminimaliseerd, dan hoeft er minder water bijgevuld te worden. En dat betekent ook weer dat er minder water verwarmd hoeft te worden, en dat er minder desinfectanten nodig zijn. Voor overdekte zwembaden geldt dat hoe minder er verdampt, hoe lager de luchtvochtigheid in de ruimte is – wat ervoor zorgt dat de ventilatie ook niet zo hoog hoeft te worden gezet om de verspreiding van schadelijke chloordampen te beperken.

Beperken van verdamping

Maar, hoe voorkomen we nu dat zwembadwater verdampt? Bij kleinere zwembaden kan het verdampingsproces al flink worden geremd door het aanbrengen van een isolerende afdekking op de momenten dat het zwembad niet in gebruik is. Bij grotere, intensief gebruikte zwembaden is zo’n afdekking echter niet realistisch. Hiervoor moet dus een andere oplossing worden gezocht. Eén oplossing is het toepassen van een vloeibare zwembadafdekking. Deze bestaat uit een onzichtbare, organische vloeistof, welke over het oppervlak van het zwembadwater wordt verspreid en het verdampen van het water beperkt. Deze oplossing is gunstig omdat het op elk zwembad kan worden toegepast, gebruiksvriendelijk is en er geen aanpassingen aan het zwembad zelf nodig zijn.

Overige zwembadtechnieken voor het besparen van energie

 

Naast het beperken van het verdampen van het zwembadwater zijn er nog tal van duurzame zwembadtechnieken waarmee een energiebesparing gerealiseerd kan worden. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van zonneboilers, zonnecollectoren en warmte/koudeopslagsystemen. Wat de verlichting in het zwembad betreft kunt u denken aan LED verlichting. Douchewater kan worden gerecycled door het te gebruiken om toiletten mee door te spoelen. Door meerdere van deze zwembadtechnieken met elkaar te combineren kan het energieverbruik van een zwembad drastisch worden verlaagd. Over de Auteur

Door het steeds belangrijker worden van duurzaamheid in de praktijk is mijn interesse voor verduurzamen van huidige producten gestegen. Nadat ik gehoord had dat zwembaden veel energie verbruiken heb ik mij verdiept in het feit hoe hier op bespaard kan worden.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo