FB pix Banden, er valt heel wat over te vertellen! - Artikelpost

Banden, er valt heel wat over te vertellen!

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1283 | Aantal woorden: 427 | Datum: | 0 commentaar

 

Het is één van de onderdelen van je wagen waarvoor je hoopt nooit te moeten stoppen om die onderweg te vervangen. Inderdaad, we spreken over de band.

De autoband is het resultaat van een fusie van meerdere kleine uitvindingen en is meer en meer uitgegroeid tot het technologisch hoogstandje dat we vandaag kennen en gebruiken.

De 1e stap van het ontstaan van de band brengt ons helemaal terug naar het begin, terug naar het materiaal waaruit banden bestaan: rubber. Alles is begonnen met de vulkanisatie van rubber, een procedure ontwikkeld in 1839 door Goodyear.

De 2e stap was het ontwerpen van de ‘binnenband’. Deze binnenband werd uitgevonden door John Boyd Dunlop, wiens naam je ongetwijfeld niet onbekend klinkt. Dunlop ontwierp een katoenen geweven opblaasbare doek die hij met lijm en nagels vastmaakte aan een houten velg. En zo werd de eerste band geboren in 1887.

De volgende stap was het verfijnen van deze geniale uitvinding naar een revolutionair product dat kon ingezet worden in de auto-industrie. Dit gebeurde dan ook in 1891 door de broers André en Eduourd Michelin toen die de afneembare band ontwikkelden, destijds een zeer vernieuwend idee. Deze band was veel praktischer en wordt tot op vandaag, meer dan een eeuw later, nog steeds gebruikt.

Natuurlijk waren er nog veel stappen nodig in de volgende eeuw zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de stijfheid van de band. De samenstelling van een band werd nog complexer gemaakt door het toevoegen van roet om zo meer weerstand te kunnen bieden aan de wrijving en het schuren van de band.

Daarna kwamen nog veel wijzigingen en vernieuwing in de structuur van de band en z’n samenstelling, altijd met het doel die te verbeteren, duurzamer te maken, praktischer, minder duur om te produceren en efficiënter in gebruik.

Tot op vandaag blijft men bezig met onderzoek en ontwikkeling om autobanden nog meer te verbeteren, veiliger en performanter te maken.Over de Auteur

 

POPGOM, gesticht in 2008, is gespecialiseerd in de online verkoop van banden. Bij POPGOM kun je banden kopen en laten monteren. POPGOM biedt je een breed gamma van merken en modellen waarbij geprofiteerd wordt van de goedkope internet distributie, dus aan zeer voordelige prijzen!

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo