Besparen op het wagenpark
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: sannevermeulen | Via Artikel Post
Gezien: 740 |
Aantal woorden: 1145 |
Datum: Mon, 18 Jan 2016 |
0 commentaar
In dit artikel komt een kort stappenplan naar voren waarmee de grootste kostenposten van het wagenpark in kaart kunnen worden gebracht, om deze vervolgens te verlagen.
1. Wagenpark in kaart brengen
De kosten van het wagenpark lopen vaak onnodig hoog op, omdat ondernemers het wagenpark niet goed inzetten. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfswagens die met de verkeerde brandstofsoort worden ingezet.
Wil je er zeker van zijn dat bedrijfswagens op basis van hun brandstofsoort optimaal gebruikt worden? Dan dient dit per auto berekend te worden. Hiervoor kun je de cijfers gebruiken die gebaseerd zijn op het daadwerkelijke verbruik van de bedrijfswagen. Deze cijfers zijn in de meeste gevallen namelijk gebaseerd op onderzoeken en laboratoriumtests.
2. Leasen of kopen?
Wanneer het wagenpark niet tot de core business behoort, zoals dat bij een transportbedrijf wel is, heeft leasen vrijwel altijd de voorkeur. Voor beheren van je eigen wagenpark moet je namelijk zelf personeel inzetten om bijvoorbeeld schades en overige kosten te administreren.
Veel grote bedrijven die hun eigen wagenpark beheren, hebben bijvoorbeeld voor elke honderd auto’s één beheerder nodig. Wanneer alle auto’s geleased zijn, komt deze verhouding uit op één beheerder per duizend auto’s.
Wanneer een bedrijf vooral bijzondere voertuigen in bezit heeft, kan een gemend wagenpark de oplossing zijn. Hierbij kun je denken aan vuilniswagens of veegwagens. Deze wagens zijn zo specifiek dat de toegevoegde waarde van een leasemaatschappij erg klein is. Een goede reden om deze wagens in eigen beheer te nemen of uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
3. Financiële voordeel van leasen
Als je van het financiële voordeel van leasen wilt profiteren, moet je goede afspraken maken met de leasemaatschappij. Wil je graag meer dan veertig wagens leasen? Dan heb je al voldoende volume om als serieuze onderhandelingspartner betere leasevoorwaarden voor te leggen. Wanneer je minder dan veertig wagens least, krijg je vaak een standaard leasecontract. Waar je goed mee uit moet kijken. In zo’n leasecontract staat namelijk hoeveel kilometers je in een bepaalde tijd rijdt, zoals 25.000 kilometer binnen een periode van 48 maanden.
Ga je over dit aantal kilometers heen, dan betaal je hier extra kosten voor. Je kunt het vergelijken met een abonnement voor je mobiele telefoon. Het is dus aan te raden om bij zowel grote als kleine leasecontracten verschillende offertes op te vragen en de voorwaarden goed door te lezen. Wanneer er in het contract niets staat vermeld over bedragen die betaald moeten worden bij overschrijding van het aantal kilometers, is het verstandig om hier alsnog naar te vragen.
4.
Wanneer je het wagenpark op orde hebt, is het belangrijk om te blijven monitoren. Dit kan de leasemaatschappij voor je doen, maar met een fleet management systeem kun je dit ook zelf doen. In deze systemen kun je zaken als bekeuringen, onderhoud en brandstofverbruik bijhouden. De persoon die je hier verantwoordelijk voor stelt moet vanzelfsprekend erg goed met cijfers zijn. Denk aan bijvoorbeeld een boekhouder.
Wanneer blijkt dat een medewerker opvallend veel schades maakt of dat het brandstofverbruik van zijn wagen veel te hoog is, kan deze hierop aangesproken worden. Bij grote bedrijven worden deze bestuurders zelfs op een rijcursus gezet. Zo leren zij slechte rijgewoontes af, zoals te laat schakelen en te snel rijden.
Over de Auteur
Sanne Vermeulen
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen