FB pix Rijbewijs C + E en Code 95 nascholing chauffeurs - Artikelpost

Rijbewijs C + E en Code 95 nascholing chauffeurs

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 3044 | Aantal woorden: 475 | Datum: | 4 commentaar

Terwijl vroeger het beroep als vrachtwagenchauffeur zeer populair was, is het beroep nu niet meer te romantiseren onder de jongeren. Het tekort aan chauffeurs is groot en zal naar verwachting in 2015 oplopen naar de 50.000. Hiermee komt de concurrentiepositie van Nederland op de internationale wegtransport onder druk te staan. Het werk van een vrachtwagen chauffeur moet niet onderschat worden. Zo kan het fysiek zwaar werk zijn en omdat er vele risico's op de weg zijn die ingeschat moeten worden, moet de chauffeur constant scherp zijn.

Het behalen van Rijbewijs C + E en Code 95 (nascholing chauffeurs).

Rijbewijs C is vereist om een gemotoriseerd voertuig van meer dan 3500 kg te mogen besturen. Om een aanhangwagen of opleggen van meer dan max. 750 kg te mogen trekken, is rijbewijs E bij C vereist. Het traject bestaat uit theorie-examen en praktijkexamen:

Voor alleen rijbewijs C met code 95;

Schriftelijk theorie-examen van het Rijbewijs + Vakbekwaamheid deel 1, Verkeer & Techniek en Rijbewijs C deel 2 en administratie. Deel 1 bestaat uit 50 meerkeuzevragen, waarvan minimaal 40 antwoorden nodig zijn om te slagen en het examen duurt 75 minuten. Deel 2 bestaat uit 40 meerkeuzevragen, waarvan minimaal 32 goed moeten zijn en het duurt 60 minuten. De uitslagen van deel 1 en 2 zijn 2 jaar geldig.

Het Praktijkexamen voor Rijbewijs C met code 95.

Het praktijkexamen duurt 85 minuten en kan pas bij voldoende uitslag van het theorie-examen gedaan worden. Het begint met een uitvoerige controle van het voertuig en tijdens het examen word gekeken of de chauffeurs de verschillende onderdelen van de voertuigbeheersing onder de knie hebben. Een belangrijk onderdeel is de bijzondere verrichting, die kan bestaan uit keren of achteruitrijden. Ook is een navigatie opdracht mogelijk, waarbij er zonder aanwijzingen van de examinator gereden word. Het examen is 3 jaar geldig.

Om Rijbewijs C met E te behalen is er een praktijkexamen die 85 minuten duurt, de uitslag is 3 jaar geldig.

Nascholing Chauffeurs behoud van Code 95.

Het chauffeurs diploma is verdwenen en vervangen door een code 95 op het rijbewijs. Deze moet ieder 5 jaar door middel van een verplichte nascholing chauffeurs verlengt worden. De nascholing chauffeurs bestaat uit 35 cursusuren waarvan 7 uur praktijk. Iedereen die op dit moment zijn rijbewijs C haalt bij een CCV gecertificeerde opleider, krijgt direct de code 95 op het rijbewijs en hoeft de nascholing chauffeurs pas na 5 jaar voldaan te hebben.

 Over de Auteur

Vrachtwagen chauffeur uit noordbrabant, die voor de vrijetijd artikels schrijft dus hierbij over rijbewijs C + E met code 95 en de verplichte nascholing chauffeurs.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Chauffeur pluimveetransport
Chauffeur pluimveetransport

€ 43,16
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo