Dronken achter het stuur? Volvo trapt op de noodrem! - Artikel Post - Artikel Marketing

Dronken achter het stuur? Volvo trapt op de noodrem!

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 114 | Aantal woorden: 613 | Datum: | 0 commentaar

Volvo is al enige tijd bezig een zeer nobel streven te verwezenlijken. De Zweedse autofabrikant wil dat er vanaf 2020 geen verkeersdoden meer vallen onder Volvo-rijders. Althans: geen doden meer die voorkomen hadden kunnen worden. Eerder werd al bekend dat nieuwe Volvo’s voortaan een snelheidsbegrenzer ingebouwd zullen krijgen. Deze voorkomen dat je met een Volvo harder kunt dan 180 kilometer per uur. Maar waar de Zweden nu mee komen is pas écht revolutionair.

Automatische alcoholcheck

Vanaf volgend jaar zullen alle nieuwe auto’s beschikken over camera's en sensoren die registreren of de bestuurder onder invloed is van alcohol of drugs. Wanneer dit het geval is zullen de auto’s langzamer gaan rijden. Hierna zullen ze automatisch telefonisch contact opnemen met Volvo, waarna een medewerker probeert contact te krijgen met de bestuurder. Lukt dit niet, dan wordt de auto op afstand overgenomen en langs de kant van de weg geparkeerd.

Zo wordt voorkomen dat je in dronken toestand ongelukken veroorzaakt en een CBR-onderzoek naar alcoholgebruik moet ondergaan. De geavanceerde technologie zal in alle grotere modellen, zoals de XC90 SUV, worden ingebouwd. Het voornemen is om dit later ook te gaan doen bij de kleinere wagens uit het assortiment.

Hoe werkt het?

Er bestaan natuurlijk allang auto’s met een alcoholslot, waarbij je moet blazen voordat je kunt wegrijden. De Volvo’s registreren echter je rijgedrag. Sensoren in de auto nemen de bewegingen waar van zowel de bestuurder als de auto. Wanneer deze bewegingen onnatuurlijk zijn en bijvoorbeeld ernstig slingeren teweegbrengen, kan de auto ingrijpen.

Ook registreert het systeem de gedragingen van de bestuurders pupillen. Zo merkt de auto het op wanneer er sprake is van verwijde pupillen. Daarbij geven sensoren op het stuur aan in hoeverre het reactievermogen van de bestuurder nog in orde is. Dit houdt dus ook in dat het systeem kan ingrijpen wanneer de bestuurder te moe is om te rijden of afgeleid wordt door een mobiele telefoon. In deze gevallen kan de auto eveneens een ingreep doen. Weer andere sensoren die op de auto zelf zijn aangebracht, voelen of de auto onregelmatig beweegt.

Niet zomaar een noodstop

Het is niet zo dat de auto meteen abrupt tot stilstand wordt gebracht wanneer het systeem iets opmerkt dat afwijkt van je normale gedrag. Het systeem maakt namelijk gebruik van een tweetraps alarmsysteem. Als er een veiligheidsprobleem wordt gedetecteerd, zal de auto eerst een waarschuwing aan de bestuurder geven. Wanneer er vervolgens geen verandering plaatsvindt zal de auto uit zichzelf snelheid verminderen. Tegelijkertijd wordt het callcenter van Volvo ingeschakeld.

Pionier op het gebied van veiligheid

Volvo heeft een reputatie op het gebied van veilig rijden. Zo introduceerde het in 1959 als eerste de inmiddels welbekende driepuntsgordel. De autofabrikant is ook van plan om Care Key te introduceren, waarmee de eigenaar de snelheidslimiet nog verder naar beneden kan bijstellen. Het idee is dat dit specifiek gedaan kan worden wanneer je de auto aan iemand anders uitleent.

Vanaf 2021 is dit systeem standaard in alle auto's ingebouwd. Voor eigenaren kan het financieel gezien ook aantrekkelijk zijn. De directeur van Volvo, Hakan Samuelsson, heeft namelijk aangegeven in gesprek te zijn met verzekeraars om gunstige voorwaarden te bieden aan klanten die het nieuwe veiligheidssysteem gebruiken. Ben jij al overtuigd?Over de Auteur

Specialist op het gebied van Transport

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[255 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo