een auto leasen - Artikelpost

een auto leasen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 584 | Aantal woorden: 728 | Datum: | 0 commentaar

Auto leasen

Het begrip Auto leasen is het leasen (of het gebruik van) een lease auto voor een vooraf vastgestelde periode tegen een vooraf overeengekomen maandelijks bedrag.
Het wordt vaak aangeboden aan de consument als alternatief voor het aankopen van een voertuig, maar het wordt ook veel gebruikt door bedrijven om bedrijfswagens te verkrijgen, zonder dat daar daadwerkelijke liquide middelen voor nodig zijn. Het grote verschil met een leaseconstructie en een reguliere aankoop is dat na de afgesproken periode (meestal 2,3 of 4 jaar) het voertuig terug moet naar de leasemaatschappij.

Een auto leasen  biedt voordelen voor zowel de koper als de verkoper. Voor de koper zijn lease termijnen meestal lager dan bij aflossingen op een lening voor een auto, en het is eenvoudiger om in aanmerking te komen voor een leasecontract.
Sommige consumenten geven de voorkeur aan auto lease omdat deze constructie toelaat om het voertuig na de leaseperiode in te leveren, en een nieuwe auto uit te kiezen. Op deze manier rijdt de gebruiker iedere 3-4 jaar een nieuwe auto, zonder dat men de 'oude' auto hoeft te verkopen aan derden.
Een leaser hoeft zich geen zorgen te maken over de dalende waarde van het huidige voertuig, iets wat een eigenaar van een auto wel heeft. In het geval van een zakenlease zijn er ook interessante belastingvoordelen.

De verkoper krijgt middels een dergelijke leaseconstructie inkomen doordat het eigendom niet verandert en de verkoper kan het ex-lease voertuig weer opnieuw laten leasen of verkopen als een populair ex-lease voertuig op de automarkt, wanneer de originele lease-periode is verstreken.
Aangezien consumenten meestal een lease auto voor een kortere periode gebruiken dan wanneer zij een auto kopen, kent de lease constructie ook veel terugkerende klanten, wat ook aantrekkelijk is voor de dealer.

Lease overeenkomst

Gebruikelijke lease overeenkomsten bevatten een boeteclausule wanneer een consument voortijdig het lease-contract beëindigt en een limiet betreffende het aantal kilometers dat een consument jaarlijks mag rijden. Wanneer men deze overschrijdt, wordt er meestal een extra bedrag in rekening gebracht. Lease maatschappijen staan vaak een overschrijding van het maximale aantal kilometers toe, tegen een hoger maandelijks lease bedrag.
Lease overeenkomsten specificeren meestal ook hoeveel gebruikssporen op een auto toegestaan zijn, en kunnen er extra kosten berekend worden als deze hoeveelheid gebruikssporen aan het eind van de leaseperiode overschreden is.
Een lease contract inclusief onderhoud omvat alle lopende onderhoudskosten tijdens de leaseperiode, met uitzondering van brandstof en verzekering.
De daadwerkelijke lease termijnen worden berekend op een soortgelijke wijze als bij afbetalingen bij een lening. Maar in plaats van een jaarlijks renteprecentage aan te houden, gebruikt men een ander model ter berekening.
Aan het eind van de leaseperiode kan de klant het voertuig terugbrengen, of de lease auto overnemen conform de  leaseprijs welke meestal is overeengekomen aan het begin van de leaseperiode, bij het tekenen van het leasecontract.

financiële leasing
 
In het geval van een financiële lease is het zo dat degene welke het krediet verstrekt als het ware juridisch eigenaar is, en het zogeheten economische eigendom gaat over op de lessee.
Hierbij loopt de lessor het risico van bovengemiddelde waardevermindering van het geleasede voertuig.

operationele leasing
 
Bij een operationele leasing wordt het hierboven genoemde risico aanzienlijk verkleind omdat de kredietverstrekker een deel van de economische eigendom behoudt door zelf zorg te dragen voor het onderhoud van het voertuig.

Auto leasen heeft dus meerdere voordelen, en is zowel in zakelijk als particulier opzicht een goed alternatief ten opzichte van de aanschaf van een auto. Indien men dit in combinatie met een servicecontract doet, is dat een relatief zorgeloze constructie, waar men alleen de zorg over verzekering en brandstof draagt. Bij eventuele ruitschade bijvoorbeeld, wordt deze meestal middels een toegewezen 24-uurs glasservice zo spoedig mogelijk hersteld.

Over de Auteur

Mijn naam is Jacob, ik vind het leuk om artikelen te schrijven over allerlei onderwerpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[354 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[122 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo